Doorgaan naar hoofdcontent

Mama Bus part IV – de eerste rit

De eerste rit ever, ik ben natuurlijk supervroeg wakker van de opwinding. Joepie!! We gaan met chauffeur naar een gebied dat slecht bereikbaar is door veelvuldige overstromingen en doordat het slechts door een hele slechte onverharde lange weg bereikbaar is. Als we door de kuilen en het losse zand rijden voel ik me echt in Afrika. Ik zie stof, stof en stof en plots een prachtige wasplaats in het groen waar veel Massai vrouwen zijn. We rijden zelfs door het watter, als de Mama Bus dat maar houdt…. 

We komen aan bij de dispensary waar we worden opgewacht door de dokter, die eigenlijk verpleegkundige is, maar bij gebrek aan dokters in deze uithoek, maken ze hem voor het gemak dokter. Er zit al een groepje vrouwen te wachten op de MB! Na wat uitleg aan de vrouwen schud ik de hand van de allereerste MB bezoeker. Het is een feit! 


Nurse Jacob gaat aan de slag en blijkbaar is het woord nu in het dorp want de groep blijft maar groeien. Samen met de dokter geef ik een training gezonde voeding tijdens de zwangerschap en  aan de wachtende vrouwen. We maken duidelijk dat door de grote interesse, eerst zwangeren en pasgeborenen zullen zien. En dat we over twee weken weer terug zijn, niet gelogen, en dat we dat nog heel lang zullen doen, dus dat er echt geen haast is om nu per se gezien te worden.  De wachtende vrouwen krijgen wel aan het eind van ons bezoek een cadeau uit Nederland:  uit de klas van Sophie (zie een eerder verslag).  De vrouwen staan keurig in de rij om mee te beginnen en ik overhandig het eerste pakketje en ze gaan uit hun dak! Wat een boel blije gezichten, ongelooflijk. Sophie, al haar klasgenootje en de juf: asanteni sana!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Dankbaarheid

2022 beginnen we met dankbaarheid. Dankbaar voor de gulle gift van Energy Food Ingredients. En dankbaar voor de trouwe steun van mijn oud collega’s. De loyaliteit van jullie allen naar onze stichting is hartverwarmend en zorgt ervoor dat er nog meer moeders en kinderen onderzocht kunnen worden op ernstige aandoeningen. Enorm bedankt!

dankjulliewel

Dankjewel Janny voor jouw trouwe maandelijkse bijdrage en Marc jij ook bedankt voor je trouwe donaties! Jullie maken het verschil hiermee voor zwangeren die anders geen toegang tot goede zorg zouden hebben in Lower Moshi: drie dames en hun ongeboren kinderen krijgen door jullie bijdrage een volledige zwangerschapscontrole (met ultrasound!), benodigde medicijnen, voeding, vitaminen, educatie over zwangerschap, bevalling en babyverzorging en een veilige bevalling in het ziekenhuis. Mede namens hen, asanteni sana!! Een heel bijzondere donatie ontvingen we naar aanleiding van het overlijden van Diny Breijnaerts: in plaats van bloemen werd gevraagd te doneren aan Driving Nurses. Hoe een in en in-verdrietige gebeurtenis helemaal in Tanzania tot blijdschap en leven kan leiden. Geroerd door zo'n gift na het leven.... dank!

Een nieuw dorp voor de MamaBus

De mamabus komt in een gebied van inmiddels 30.000 mensen, waar we moeder- kindzorg en -educatie naar de dorpen brengen. Vandaag gaan we naar een dorp dat erg ver verwijderd ligt van van de bewoonde wereld en dat in tijden van regens volledig afgesloten wordt door water dat buiten de oevers treed van de rivier waar het dorp omheen gebouwd ligt. Om er te komen rijden we er eerst een goede drie kwartier over een matige zandweg vol gaten. We stoppen dan de auto voor een stroom, we zullen met een zijde over de daar in het water gelegde boomstammen moeten rijden om dit stroompje over te steken. Dan kunnen we echt niet verder. We staan voor een wijde rivier waar overigens ook een soort pondje ligt.  De meeste collega's vinden water eng, er zijn er weinig die kunnen zwemmen en de dieren in het water, helpen ook niet mee om de rust te bewaren. Uiteindelijk zijn we allemaal en met onze spullen aan de overkant, vanaf hier is het nog een kwartier achterop een brommertje. Bij de dokterspos