Doorgaan naar hoofdcontent

De 40 van Breda schenkt recordbedrag

Stichting Driving Nurses dankt de 40 van Breda
In Tanzania overlijdt rondom de geboorte 1 op de 48 baby’s, 1 op de 10 kinderen wordt geen 5 en rondom de bevalling sterft 1 op de 250 moeders. Het merendeel zou met adequate zorg voorkomen kunnen worden. Door gebrek aan opgeleide verpleegkundigen, verloskundigen en hulpmiddelen blijft bevallen in Tanzania een hachelijke zaak. En dat kan anders! De 40 van Breda heeft de longen uit het lijf gerend en een recordbedrag van €18.500 geschonken om de sterfte terug te dringen!!!
De Mama Bus leverde in 2018 met ondersteuning van de 40 van Breda, ten Zuiden van Moshi Noord Tanzania, aan ongeveer 20.000 inwoners moeder- en kind zorg. In totaal hebben we 21 zeer ernstig zieke baby’s en moeders uit het dorp, naar het het ziekenhuis gebracht, die hoogstwaarschijnlijk overleden zouden zijn zonder de hulp.  Drie verpleegkundigen kregen een grondige training over hoe ze in de MB en samen met de gemeenschap kunnen werken aan een betere moeder- kind gezondheid. Een verpleegkundige heeft in de dorpen 94 keer les over gezondheidsgerelateerde onderwerpen rondom zwangerschap en bevalling. Een onderzoek naar de ervaringen met de Mama Bus onder 187 vrouwen die de Mama Bus hadden bezocht, bracht een score van 2,4 op een schaal van 0 (helemaal niet gelukkig) tot 3 (erg tevreden met de service). Er zijn 94 trips gemaakt, 167 vrouwen zijn gecontroleerd en hebben consultatie en / of behandeling ontvangen, 860 baby's zijn gecontroleerd en/of behandeld. Meer dan 500 leerlingen hebben lessen seksuele gezondheid en -rechten ontvangen.
In 2019 zullen we de zorg uitbreiden met een mobiel echo-apparaat. Dit is een uniek concept in de wereld: in de dorpen worden door een gekwalificeerde verpleegkundige die tevens opgeleid is om in de Mama Bus te werken, echo’s gemaakt van de zwangere. Hierdoor kunnen problemen in de zwangerschap in een vroeg stadium worden gedetecteerd en kan de bevallingsdatum worden benaderd zodat de moeder tijdig naar het ziekenhuis kan. Een enorme stap voorwaarts in de kwaliteit van de zwangerschapsbegeleiding van de regio onder Moshi!
Tevens gaan we onze vleugels uitslaan naar een regio ten Westen van Moshi: Arusha. Vlakbij de Keniaanse grens is een enorm uitgestrekt gebied waar vooral Masai leven. 200.000 mensen zullen daar in samenwerking met de Tanzaniaanse overheid worden aangesloten op zorg vanuit de Mama Bus. Een enorm project waarvoor we ons in 2019 met liefde gaan inzetten. Zonder de hulp van de 40 van Breda was dit alles niet mogelijk geweest. Een hele diepe buiging voor wat jullie voor hen mogelijk hebben gemaakt!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dankbaarheid

2022 beginnen we met dankbaarheid. Dankbaar voor de gulle gift van Energy Food Ingredients. En dankbaar voor de trouwe steun van mijn oud collega’s. De loyaliteit van jullie allen naar onze stichting is hartverwarmend en zorgt ervoor dat er nog meer moeders en kinderen onderzocht kunnen worden op ernstige aandoeningen. Enorm bedankt!

dankjulliewel

Dankjewel Janny voor jouw trouwe maandelijkse bijdrage en Marc jij ook bedankt voor je trouwe donaties! Jullie maken het verschil hiermee voor zwangeren die anders geen toegang tot goede zorg zouden hebben in Lower Moshi: drie dames en hun ongeboren kinderen krijgen door jullie bijdrage een volledige zwangerschapscontrole (met ultrasound!), benodigde medicijnen, voeding, vitaminen, educatie over zwangerschap, bevalling en babyverzorging en een veilige bevalling in het ziekenhuis. Mede namens hen, asanteni sana!! Een heel bijzondere donatie ontvingen we naar aanleiding van het overlijden van Diny Breijnaerts: in plaats van bloemen werd gevraagd te doneren aan Driving Nurses. Hoe een in en in-verdrietige gebeurtenis helemaal in Tanzania tot blijdschap en leven kan leiden. Geroerd door zo'n gift na het leven.... dank!

Een nieuw dorp voor de MamaBus

De mamabus komt in een gebied van inmiddels 30.000 mensen, waar we moeder- kindzorg en -educatie naar de dorpen brengen. Vandaag gaan we naar een dorp dat erg ver verwijderd ligt van van de bewoonde wereld en dat in tijden van regens volledig afgesloten wordt door water dat buiten de oevers treed van de rivier waar het dorp omheen gebouwd ligt. Om er te komen rijden we er eerst een goede drie kwartier over een matige zandweg vol gaten. We stoppen dan de auto voor een stroom, we zullen met een zijde over de daar in het water gelegde boomstammen moeten rijden om dit stroompje over te steken. Dan kunnen we echt niet verder. We staan voor een wijde rivier waar overigens ook een soort pondje ligt.  De meeste collega's vinden water eng, er zijn er weinig die kunnen zwemmen en de dieren in het water, helpen ook niet mee om de rust te bewaren. Uiteindelijk zijn we allemaal en met onze spullen aan de overkant, vanaf hier is het nog een kwartier achterop een brommertje. Bij de dokterspos