Doorgaan naar hoofdcontent

vermoeiend

Sinds de eerste marathon zo goed werd voorbereid door te trainen met Run2Forty2 van Run2Day Breda, heb ik een trainingsschema waar ik me redelijk strak aan houd. Het schema gaat ervan uit dat je traint op hartslagzones. Bij een hartslag in rust van 50 en een maximale hartslag van 173 kun je eenvoudig de verschillende zones berekenen. Volgens deze theorie train je tijdens de lange duurlopen met name zone 2 en loop je de marathon in zone 3. Bij mij komt zone 2 neer op ongeveer 10,7 km/u. Zone 3 op de 11,7 km/u. En dat traint heerlijk rustig, je wordt er niet echt moe van en is dus goed vol te houden.
               

Trainingzone 1  herstelloop 50% 60% 112 124
Trainingzone 2 zeer rustige duurloop 60% 70% 124 136
Trainingzone 3 vlotte duurloop 70% 80% 136 148
Trainingzone 4  10km wedstrijdtempo 80% 90% 148 161
Trainingzone 5  anaeroob 95% en hoger 167  

Nu heb ik een sporttest gedaan bij Sportassistance Breda en komt er toch iets anders uit. Tijdens de test is tijdens het lopen op de band voortdurend bloed afgenomen om het lactaat (verzuring) in mijn bloed te meten en zo de ideale hartslag en snelheid te meten voor de wedstrijd en de trainingen. Nu blijkt dat er geen trainingseffect is bij 11 km/u, ofwel ik moet harder gaan trainen.....grrrr.  Ik wilde juist niet moe worden toch? Volgens de theorie van Sportassistance, zou ik minimaal 50% van mijn trainingstijd moeten besteden aan het lopen op wedstrijdtempo, wat zij hebben bepaald met de bloedmetingen, op 12,1 km/u. Nu wilde ik dat uiteindelijk in de wedstrijd wel eens proberen, maar dit ook tijdens een lange duurloop van zo'n 30 km doen? Het lijkt me dat ik daar vooral moe van word. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dankbaarheid

2022 beginnen we met dankbaarheid. Dankbaar voor de gulle gift van Energy Food Ingredients. En dankbaar voor de trouwe steun van mijn oud collega’s. De loyaliteit van jullie allen naar onze stichting is hartverwarmend en zorgt ervoor dat er nog meer moeders en kinderen onderzocht kunnen worden op ernstige aandoeningen. Enorm bedankt!

dankjulliewel

Dankjewel Janny voor jouw trouwe maandelijkse bijdrage en Marc jij ook bedankt voor je trouwe donaties! Jullie maken het verschil hiermee voor zwangeren die anders geen toegang tot goede zorg zouden hebben in Lower Moshi: drie dames en hun ongeboren kinderen krijgen door jullie bijdrage een volledige zwangerschapscontrole (met ultrasound!), benodigde medicijnen, voeding, vitaminen, educatie over zwangerschap, bevalling en babyverzorging en een veilige bevalling in het ziekenhuis. Mede namens hen, asanteni sana!! Een heel bijzondere donatie ontvingen we naar aanleiding van het overlijden van Diny Breijnaerts: in plaats van bloemen werd gevraagd te doneren aan Driving Nurses. Hoe een in en in-verdrietige gebeurtenis helemaal in Tanzania tot blijdschap en leven kan leiden. Geroerd door zo'n gift na het leven.... dank!

Een nieuw dorp voor de MamaBus

De mamabus komt in een gebied van inmiddels 30.000 mensen, waar we moeder- kindzorg en -educatie naar de dorpen brengen. Vandaag gaan we naar een dorp dat erg ver verwijderd ligt van van de bewoonde wereld en dat in tijden van regens volledig afgesloten wordt door water dat buiten de oevers treed van de rivier waar het dorp omheen gebouwd ligt. Om er te komen rijden we er eerst een goede drie kwartier over een matige zandweg vol gaten. We stoppen dan de auto voor een stroom, we zullen met een zijde over de daar in het water gelegde boomstammen moeten rijden om dit stroompje over te steken. Dan kunnen we echt niet verder. We staan voor een wijde rivier waar overigens ook een soort pondje ligt.  De meeste collega's vinden water eng, er zijn er weinig die kunnen zwemmen en de dieren in het water, helpen ook niet mee om de rust te bewaren. Uiteindelijk zijn we allemaal en met onze spullen aan de overkant, vanaf hier is het nog een kwartier achterop een brommertje. Bij de dokterspos