Doorgaan naar hoofdcontent

1000 days event 2018

Na bijna een week van gesoebat over wie uit te nodigen, masseren van officials, hoe de uitnodigingsbrieven eruit moet zien en wie de sprekers zijn is het vandaag dan eindelijk zover: Dag van het 1000 days event is aangebroken. Er zijn nog zoveel dingen te doen: een van de stickers moet er nog op, de MB moet worden ingericht en gewassen en Alberto wil nog graag een keer oefenen met zijn praatje dat hij zal houden bij de bus zelf. Mijn speech wordt vertaald en ik oefen hem een aantal keer op de FTK medewerkers. Ik besluit van drie paragrafen naar twee naar 1 naar 1 zin te gaan, zo moeilijk is het om vloeiend Swahili te spreken. Daarna ga ik naar het ziekenhuis om met Alberto de MB in te richten.

Rond het middaguur ben ik terug om te lunchen, me om te kleden en mijn speech nog eens door te nemen. Om twee uur sharp zijn we er, uiteraard is er nog niemand, want zoals wij in Brabant een Brabants kwartiertje hebben, hebben ze hier een Tanzaniaans uurtje.  Een uur later starten we, helaas nog zonder RMO (Regional Medical Officer van de Tanzaniaanse regering) van Kilimanjaro en zonder Dr. Wonanji de RMO van Arusha waar we vorige week waren in Arusha om over een MamaBus Project in zijn regio te praten. Hij heeft me de hele ochtend op de hoogte gehouden van zijn komst, want hij heeft na onze uitleg vorige week begrepen dat wij Nederlanders graag op tijd beginnen en dan zouden we ook meteen nog onze plannen kunnen doornemen in afwachting van de overige gasten. Hij komt samen met zijn vrouw, een kinderarts, dat is toch wel een grote eer. dr. Alex Kazulu, DMO (District Medical officer) van Moshi is goed op tijd en we hebben ruim tijd om elkaar te spreken. Hij spreekt grote dank aan Driving Nurses uit ook namens de RMO. Hij is ervan overtuigd dat de MB de regio gaat ondersteunen in het terugdringen van moeder- en kindersterfte en het verbeteren van de gezondheid. We moeten zien dat er een link tussen het ziekenhuis en de community in de dorpjes komt en dat er voldoende gerapporteerd wordt. Hij zou graag de supervisor van het project willen worden. Ik bespreek ook meteen het babybox project met hem dat we volgende week gaan starten en hij is laaiend enthousiast: dit brengt het aantal visits naar 4, zeker weten. En dit zal tevens leiden tot een lager sterftecijfer onder moeders en baby’s. 

Precies op het juiste moment komt wonanji, hij schuift aan en doet een paar woorden. De DMO zegt dat hij blij is dat onze RMO bang was omdat Wonanji kwam, dat hij de MB zou meenemen naar Arusha, humor! Hij spreekt verder over hetgeen waar wij ook over spraken en mobiliseert de aanwezigen, die rechtstreeks contact hebben met de dorpen, villageleaders etc om zelf verantwoordelijkheid te nemen erin. Niet alleen afwachten dus of de mamabus komt maar zorgen dat het hele dorp geïnformeerd wordt, opdat ze de vrouwen naar de MB sturen en eventueel  rapporteren aan hem als er ergens een probleem is. Ook benadrukt hij het belang van goed getrainde medewerkers op de MamaBus. Hij bedankt vervolgens uitgebreid iedereen en alles.

Dan komt de MB met muziek en de nurses van het ziekenhuis dansen achter hem aan. We staan bij de bus en geven uitleg. Er worden vragen gesteld, ook over mogelijke toekomstplannen die geïntegreerd kunnen worden. Ik spreek over een beamer zo groot als een vuist om zo veel beter educatie te kunnen geven in een dorpje en over de mobiele ultrasound als mogelijkheden in toekomst. De programma’s in MB zijn er ook allemaal vanuit de overheid dus die service zou helemaal kunnen worden overgenomen door overheidsprogramma’sin plaats van helemaal zelf te ontwikkelen zoals we tot nu toe hebben gedaan. Tenslotte spreek ik over partnerschappen met organisaties als CCBRT (zijn ook aanwezig) voor handicaps, Kwieco, Femme Intl (menstruatie) PSI Familia (family planning), Josephat Torner (albinisme). 

We sluiten het event af en ik spreek nog wat bekenden die me feliciteren met deze mooie dag en de steun van de overheid. Samen met de hooggeëerde gasten gaan we daarna lunchen. 
Uiteraard niet zonder nog wat business te doen, want we zijn er toch. Ik spreek met de RMO van Arusha dr Wonanji, over een mental health project in zijn regio dat hij liever gisteren dan vandaag wil laten starten en over de opstart van de MamaBus in zijn regio. Ik spreek met DMO over de vervolgstappen en zijn bereidheid om als supervisor van het project op te treden en ons te ondersteunen in het binnenhalen van benodigde cijfers van de regio. Na nog een gesprek met iemand die van de plannen in zijn geboortedorp hoorde, ben ik eindelijk klaar om te eten. 


Ik ben zo trots en blij. Er is zo hard gewerkt door iedereen aan de MamaBus en aan vandaag. Dank aan FTK en speciaal aan Gerbert, aan TPC Hospital, speciaal aan Alyssa en Alberto, aan stichting Driving Nurses, speciaal aan Noortje en Ingrid, aan alle donoren, aan vrienden, familie, Stella mijn mama Afrika en aan Alfons die mij zo vaak moet missen, al is het alleen al in mijn hoofd dat ik met Tanzania bezig ben.  ASANTE SANA 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Soroptimisten Friesland Noord bedankt!

Wendy Zuidema-Haans is een lagere schoolvriendin die hoorde van ons werk in Tanzania. Zij maakt deel uit van de Soroptimstclub Friesland Noord. Soroptimist International zet zich wereldwijd in voor de bevordering van mensenrechten en de positieverbetering van vrouwen en meisjes. www.soroptimist.nl
In Tanzania sterven nog steeds 100 x zoveel vrouwen rondom de bevalling dan in het Westen en in de rurale gebieden is er daarnaast ook nog steeds een onevenredig hoog aantal pasgeborenen dat overlijdt. Deze sterftes hebben onder andere te maken met het feit dat in de rurale gebieden in Sub-Sahara Afrika slechts 39% van de vrouwen bevalt onder begeleiding van een geschoold iemand, zoals een verloskundige of arts. Ook ontvangt maar 49% vrouwen in Sub-Sahara Afrika het minimale aantal van vier controles gedurende de zwangerschap.
Een oplossing vormt het verstrekken, tegen een geringe vergoeding, van de Baby Box. De Baby box is er op gericht dat de vrouwen in Lower Moshi wél naar de controles kome…

Bezoek aan basisschool Sinte Lucij

Habari! Afgelopen vrijdag brachten Noortje en Ik een bezoek aan basisschool Sinte Lucij in Steensel. Waar wij zelf beide ook nog op school hebben gezeten.Wij waren hier in verband met de Wielerronde van Steensel, die op 14 augustus zal plaats vinden. Driving Nurses was uitgenodigd om dit jaar het goede doel van de ronde te zijn. Dit houdt in dat, voorafgaande aan de wedstrijden, de kinderen van de basisschool ook zo veel mogelijk rondjes gaan fietsen om zo veel mogelijk geld binnen te halen voor een goed doel.
Om de kinderen te motiveren en enthousiasmeren gingen wij de kids daarom eerst wat vertellen over de stichting. Dit deden we vooral door ze een idee te geven van hoe de kinderen in Tanzania leven en wat ze allemaal tekortkomen. Ook had Noortje een filmpje gemaakt voor de kinderen met wat foto’s en filmpjes die ik zelf heb gemaakt in Tanzania. Dit filmpje kun je hierbekijken. 

Het was erg leuk om te zien hoe actief de kinderen meedachten en hoe geïnteresseerd ze waren. Zo vroeg een…

Samen!

In samenwerking met de Stichting Mount Meru (SMM) zal de MamaBus worden voorzien van getrainde gezondheidswerkers en een mobiel echoapparaat.  SMM zet zich ook in voor het verbeteren van de moeder- en kindzorg in ruraal