Doorgaan naar hoofdcontent

Baby Box

Soroptimsiten Friesland Noord werden door Wendy, een lagere schoolvriendin, doordrongen van de effectiviteit een Baby Box via de Mama Bus in dorpjes te verspreiden. Per dag sterven er wereldwijd 800 vrouwen aan complicaties gedurende de zwangerschap en bevalling, 98% hiervan in ontwikkelingslanden. In Tanzania sterven er per 100 geboortes 2 baby’s vlak voor, tijdens of na de bevalling. Dit zijn gemiddelden, in de rurale gebieden zijn de aantallen aanzienlijk hoger. Deze sterftes hebben onder andere te maken met het feit dat in de rurale gebieden in Sub-Sahara Afrika slechts 39% van de vrouwen bevalt onder begeleiding van een geschoold iemand, zoals een verloskundige of arts. Ook ontvangt maar 49% vrouwen in Sub-Sahara Afrika het minimale aantal van vier controles gedurende de zwangerschap. 75% van de gevallen van maternale sterfte zijn te voorkomen door betere begeleiding van de zwangerschap en bevalling. Deze begeleiding bestaat uit vier pijlers, waarvan eentje goede prenatale controles is, precies daar waar de babybox op focust. De Babybox is erop gericht dat de vrouwen in Lower Moshi wél naar de controles komen en we op deze manier een reductie van moeder- en kindersterfte kunnen realiseren.

Net voor vertrek heeft Ellen, een andere schoolvriendin, petten laten maken met het logo van Driving Nurses erop, echt prachtig en heel behulpzaam om ook de mannen van de dames aan te trekken. Zij worden op deze manier ook gesteund om hun vrouw naar de checkup te sturen, want zo’n pet is hier erg gewild. In onwetendheid zouden ze kunnen denken dat die checkup zijn vrouw alleen maar van het werk houdt, nu kunnen we meteen educatie geven en krijgen ze er nog iets voor terug ook. Ingrid heeft via Difrax een doos vol spenen geregeld, en Noortje heeft via de Facebookoproep ook nog bevallingsspulletjes geregeld. Een koffer vol dus J.

In de stad ga ik inkopen doen, je hebt hier een plasticwinkel waar je groot kunt inkopen en dat doen we ook. Als we alles hebben gaan we de BabyBoxen in elkaar zetten. Tijdens het MamaBus event heb ik de kans om het ook nog eens extra voor te leggen aan de district medical officer, die laaiend enthousiast is. Ik maak nog een uitgiftelijst voor in de bus en we bespreken met Alberto en de ziekenhuisdirecteur hoe de Babybox uitgifte te beheren en wat te doen als ze op dreigen te raken (wat we hopen want dan zijn er veel ladies vier keer naar een check up geweest). 
Deze eerste box is voor Rose, volgende week gaat ze bevallen, en ze heeft alle vinkjes op groen staan. Ze heeft zelfs twee echo’s gehad, iets wat ook wordt aangeraden, maar omdat het kosten met zich meebrengt (waar je voor verzekerd kunt zijn) zien veel vrouwen hiervan af. Hongera (Gefeliciteerd) Rose! 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Soroptimisten Friesland Noord bedankt!

Wendy Zuidema-Haans is een lagere schoolvriendin die hoorde van ons werk in Tanzania. Zij maakt deel uit van de Soroptimstclub Friesland Noord. Soroptimist International zet zich wereldwijd in voor de bevordering van mensenrechten en de positieverbetering van vrouwen en meisjes. www.soroptimist.nl
In Tanzania sterven nog steeds 100 x zoveel vrouwen rondom de bevalling dan in het Westen en in de rurale gebieden is er daarnaast ook nog steeds een onevenredig hoog aantal pasgeborenen dat overlijdt. Deze sterftes hebben onder andere te maken met het feit dat in de rurale gebieden in Sub-Sahara Afrika slechts 39% van de vrouwen bevalt onder begeleiding van een geschoold iemand, zoals een verloskundige of arts. Ook ontvangt maar 49% vrouwen in Sub-Sahara Afrika het minimale aantal van vier controles gedurende de zwangerschap.
Een oplossing vormt het verstrekken, tegen een geringe vergoeding, van de Baby Box. De Baby box is er op gericht dat de vrouwen in Lower Moshi wél naar de controles kome…

Bezoek aan basisschool Sinte Lucij

Habari! Afgelopen vrijdag brachten Noortje en Ik een bezoek aan basisschool Sinte Lucij in Steensel. Waar wij zelf beide ook nog op school hebben gezeten.Wij waren hier in verband met de Wielerronde van Steensel, die op 14 augustus zal plaats vinden. Driving Nurses was uitgenodigd om dit jaar het goede doel van de ronde te zijn. Dit houdt in dat, voorafgaande aan de wedstrijden, de kinderen van de basisschool ook zo veel mogelijk rondjes gaan fietsen om zo veel mogelijk geld binnen te halen voor een goed doel.
Om de kinderen te motiveren en enthousiasmeren gingen wij de kids daarom eerst wat vertellen over de stichting. Dit deden we vooral door ze een idee te geven van hoe de kinderen in Tanzania leven en wat ze allemaal tekortkomen. Ook had Noortje een filmpje gemaakt voor de kinderen met wat foto’s en filmpjes die ik zelf heb gemaakt in Tanzania. Dit filmpje kun je hierbekijken. 

Het was erg leuk om te zien hoe actief de kinderen meedachten en hoe geïnteresseerd ze waren. Zo vroeg een…

Samen!

In samenwerking met de Stichting Mount Meru (SMM) zal de MamaBus worden voorzien van getrainde gezondheidswerkers en een mobiel echoapparaat.  SMM zet zich ook in voor het verbeteren van de moeder- en kindzorg in ruraal