Doorgaan naar hoofdcontent

Baby Box

Soroptimsiten Friesland Noord werden door Wendy, een lagere schoolvriendin, doordrongen van de effectiviteit een Baby Box via de Mama Bus in dorpjes te verspreiden. Per dag sterven er wereldwijd 800 vrouwen aan complicaties gedurende de zwangerschap en bevalling, 98% hiervan in ontwikkelingslanden. In Tanzania sterven er per 100 geboortes 2 baby’s vlak voor, tijdens of na de bevalling. Dit zijn gemiddelden, in de rurale gebieden zijn de aantallen aanzienlijk hoger. Deze sterftes hebben onder andere te maken met het feit dat in de rurale gebieden in Sub-Sahara Afrika slechts 39% van de vrouwen bevalt onder begeleiding van een geschoold iemand, zoals een verloskundige of arts. Ook ontvangt maar 49% vrouwen in Sub-Sahara Afrika het minimale aantal van vier controles gedurende de zwangerschap. 75% van de gevallen van maternale sterfte zijn te voorkomen door betere begeleiding van de zwangerschap en bevalling. Deze begeleiding bestaat uit vier pijlers, waarvan eentje goede prenatale controles is, precies daar waar de babybox op focust. De Babybox is erop gericht dat de vrouwen in Lower Moshi wél naar de controles komen en we op deze manier een reductie van moeder- en kindersterfte kunnen realiseren.

Net voor vertrek heeft Ellen, een andere schoolvriendin, petten laten maken met het logo van Driving Nurses erop, echt prachtig en heel behulpzaam om ook de mannen van de dames aan te trekken. Zij worden op deze manier ook gesteund om hun vrouw naar de checkup te sturen, want zo’n pet is hier erg gewild. In onwetendheid zouden ze kunnen denken dat die checkup zijn vrouw alleen maar van het werk houdt, nu kunnen we meteen educatie geven en krijgen ze er nog iets voor terug ook. Ingrid heeft via Difrax een doos vol spenen geregeld, en Noortje heeft via de Facebookoproep ook nog bevallingsspulletjes geregeld. Een koffer vol dus J.

In de stad ga ik inkopen doen, je hebt hier een plasticwinkel waar je groot kunt inkopen en dat doen we ook. Als we alles hebben gaan we de BabyBoxen in elkaar zetten. Tijdens het MamaBus event heb ik de kans om het ook nog eens extra voor te leggen aan de district medical officer, die laaiend enthousiast is. Ik maak nog een uitgiftelijst voor in de bus en we bespreken met Alberto en de ziekenhuisdirecteur hoe de Babybox uitgifte te beheren en wat te doen als ze op dreigen te raken (wat we hopen want dan zijn er veel ladies vier keer naar een check up geweest). 
Deze eerste box is voor Rose, volgende week gaat ze bevallen, en ze heeft alle vinkjes op groen staan. Ze heeft zelfs twee echo’s gehad, iets wat ook wordt aangeraden, maar omdat het kosten met zich meebrengt (waar je voor verzekerd kunt zijn) zien veel vrouwen hiervan af. Hongera (Gefeliciteerd) Rose! 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Dankbaarheid

2022 beginnen we met dankbaarheid. Dankbaar voor de gulle gift van Energy Food Ingredients. En dankbaar voor de trouwe steun van mijn oud collega’s. De loyaliteit van jullie allen naar onze stichting is hartverwarmend en zorgt ervoor dat er nog meer moeders en kinderen onderzocht kunnen worden op ernstige aandoeningen. Enorm bedankt!

dankjulliewel

Dankjewel Janny voor jouw trouwe maandelijkse bijdrage en Marc jij ook bedankt voor je trouwe donaties! Jullie maken het verschil hiermee voor zwangeren die anders geen toegang tot goede zorg zouden hebben in Lower Moshi: drie dames en hun ongeboren kinderen krijgen door jullie bijdrage een volledige zwangerschapscontrole (met ultrasound!), benodigde medicijnen, voeding, vitaminen, educatie over zwangerschap, bevalling en babyverzorging en een veilige bevalling in het ziekenhuis. Mede namens hen, asanteni sana!! Een heel bijzondere donatie ontvingen we naar aanleiding van het overlijden van Diny Breijnaerts: in plaats van bloemen werd gevraagd te doneren aan Driving Nurses. Hoe een in en in-verdrietige gebeurtenis helemaal in Tanzania tot blijdschap en leven kan leiden. Geroerd door zo'n gift na het leven.... dank!

Een nieuw dorp voor de MamaBus

De mamabus komt in een gebied van inmiddels 30.000 mensen, waar we moeder- kindzorg en -educatie naar de dorpen brengen. Vandaag gaan we naar een dorp dat erg ver verwijderd ligt van van de bewoonde wereld en dat in tijden van regens volledig afgesloten wordt door water dat buiten de oevers treed van de rivier waar het dorp omheen gebouwd ligt. Om er te komen rijden we er eerst een goede drie kwartier over een matige zandweg vol gaten. We stoppen dan de auto voor een stroom, we zullen met een zijde over de daar in het water gelegde boomstammen moeten rijden om dit stroompje over te steken. Dan kunnen we echt niet verder. We staan voor een wijde rivier waar overigens ook een soort pondje ligt.  De meeste collega's vinden water eng, er zijn er weinig die kunnen zwemmen en de dieren in het water, helpen ook niet mee om de rust te bewaren. Uiteindelijk zijn we allemaal en met onze spullen aan de overkant, vanaf hier is het nog een kwartier achterop een brommertje. Bij de dokterspos