Doorgaan naar hoofdcontent

De eerste dag van onze missie!

Met de storm in Nederland was het nog even spannend of we wel konden vertrekken maar gelukkig zijn we na een soepele reis goed en wel aangekomen bij TPC. Na een korte nachtrust stond ons een drukke maar leuke dag te wachten. Lees hieronder het verslag van onze eerste dag.


Bezoek TPC hospital 

Het regent pijpenstelen hier, ook hier laat klimaatverandering zich gelden. Na een korte nacht worden we ‘s ochtends om 7 uur verwacht bij het ziekenhuis, waar we met de ziekenhuisdirecteur, de manager van FTK en met Veronica, de verpleegkundige op de mamabus, hebben afgesproken. We bespreken de services die op de bus worden geleverd, van vaccinaties tot educatie tot het bieden van een luisterend oor. Inmiddels is Veronica een bekend persoon in de dorpen en vervult ze een vertrouwensrol voor veel moeders. Huiselijk geweld en gevoelige kwesties zoals ziekte, overlijden, handicaps en mentaal welzijn zijn nog taboe in Tanzania, maar met de komst van de mamabus en Veronica in lower moshi, wordt de drempel net wat lager om de gevoelige kwesties te bespreken. 

We introduceren Luc, anesthesist bij het Radboud ziekenhuis. Hij, of leden van zijn team die tanzania bezoeken, zal elke drie maanden naar dit ziekenhuis en de mamabus komen om de stand van zaken door te nemen en eventueel ondersteuning te bieden in het ziekenhuis. Door zijn bezoeken is er minimaal elk kwartaal iemand van Driving Nurses aanwezig. Dit wordt met veel plezier ontvangen. 

We hebben het ook over de staat van de huidige mamabus en de noodzaak om uit te kijken naar een vervanger. De gesprekken hierover lopen al langer en de opvolger is zo 1-2-3 niet gevonden. Maar dat deze zal komen is zeker. 

Nina benadrukt dat de mamabus onmisbaar is voor de gezondheid en welzijn van de mensen in de dorpen. De mamabus vervult een levensreddende rol in een flink aantal gevallen, waarin Veronica bevallingen kan begeleiden, de patiënten worden doorverwezen naar het ziekenhuis of een baby wordt opgenomen om een infuus te kunnen toedienen. Ons voorstel naar een mogelijk nieuw dorp uit te breiden wordt positief ontvangen. We zullen het nieuwe dorp morgen, als we met de mamabus naar Mawala gaan, op de terugweg gaan bezoeken, om te bezien of een mamabus hier de moeder kind zorg naar een hoger niveau kan tillen. 




De opening

Het ziekenhuis is prachtig verbouwd en heel toevallig wordt vandaag de opening gehouden. Met deze regen kan dat helaas niet buiten dus langzaam maar zeker vult de entree zich met mensen. Er zijn veel bekenden, wat soms leidt tot een uitgebreide begroeting (hoe is het met jou, met je man, met je werk en hoe lang blijf je hier?). Ondertussen heeft een groepje journalisten zich verzameld buiten de deur bij het lintje. De ziekenhuisdirecteur komt met een zo te zien voornaam gezelschap aanlopen, er loopt zelfs een bewaker bij. Neal’s het lintje wordt doorgeknipt klinkt er gejoel (of moet ik zeggen gejodel) en geklap. We gaan gezamenlijk naar binnenwaarts we bij de gasten mogen plaatsnemen. Iedereen wordt welkom geheten, ook wij twee. Speeches in Swahili zijn heel moeilijk te verstaan moet je weten, maar het woord mamabus valt wel op! Elke spreker noemt de mamabus en een vriend fluistert me toe dat gezegd wordt dat de mamabus in dit gebied als mega effectief en onmisbaar wordt gezien. Als je dan het woord mamabus ook nog ziet staan op een van de drie accomplishment op het gebied van zorg, dan merk ik dat ik toch wel even groei en bloei! Na alle speeches worden we uitgenodigd mee te gaan lunchen met de gasten. Opnieuw een (pfffiew ….) afsluitende speech, met daarin dank aan Driving nurses voor de mamabus. Nog een laatste groet en warme handdruk en we moeten vliegen, want er staat nog een ziekenhuisbezoek op het progamma en de chauffeur wacht al een uur. 





Himo ontdekken

Zo’n weg waar je tergend langzaam achter een vrachtwagen hangt, met aan weerszijden huisjes met golfplaten daken. Op zich zou t niet ver zijn, maar uiteindelijk zijn we toch 1,5 uur onderweg om bij het regionaal ziekenhuis te komen. De ziekenhuisdirecteur wordt gebeld en hij verschijnt binnen een paar minuten. In het gesprek lijkt hij niet zo gemotiveerd en voorbereid als we hadden gehoopt. Op sommige onderwerpen geeft hij een ontwijkend antwoord, op andere juist weer verrassend eerlijk. Het is best gek dat er zo weinig patiënten zijn en nog gekker dat er geen openbare wc is in het hele ziekenhuis…. Als we bij de echokamer komen ontmoeten we nurse die van stichting Mount Meru een verdiepingscursus obstetrische echografie heeft gekregen en we krijgen een kijkje in het moeder- en kind gedeelte van het ziekenhuis. Uiteraard willen we ook graag een van de dorpen bezoeken waar de mamabus zou kunnen gaan rijden en daarom gaan we op pad met de ziekenhuis directeur. Na zo’n half uur te hebben gereden wordt de weg wel erg slecht, mede door de vele regen die vandaag is gevallen. We merken dat onze driver, met zijn spik en spanne auto zonder 4 wiel aandrijving zich hier niet prettig bij voelt. We besluiten daarom niet verder te gaan en spreken af contact te houden met de directeur en bij ons volgende bezoek opnieuw langs te komen. Gelukkig treft het lot ons en weten we de volgende dag alsnog bij het dorp te komen, maar daarover meer in het volgende verslag…


Reacties

Populaire posts van deze blog

Mee met de MamaBus en een nieuw dorp ontdekken!

Op onze tweede dag mochten we met Veronika mee met  MamaBus. Voor Noortje helemaal bijzonder omdat dit de eerste keer zou zijn dat ze de MamaBus in real life zou zien. Om half 9 ‘s ochtends haalden Veronika en Mustaffa, de chauffeur van de MamaBus, ons op bij ons verblijf. Net als wij, hebben zij er ook veel zin in, ze noemen zich een echt team! We vertrekken eerst naar Kahe om vaccinaties op te halen die daar bewaard worden in een vriezer. Ook stapt er nog een nurse bij ons de bus die mee zal gaan helpen. Onderweg hebben we even tijd om met Veronika bij te kletsen. Ze vertelt over haar ervaringen op de bus en laat een geweldig filmpje zien waarin een klas kinderen een liedje aan het zingen is. Het liedje gaat over zelfbescherming, gezonde seksuele relaties en nee mogen zeggen. Veronika vertelt dat ze de kinderen dit liedje altijd aanleert bij het zetten van de HPV vaccinaties. Wat een enorm goed iniatief. Ons hart vult zich met trots dit zo te zien, en ook op Veronika, die dit zelf he

Bijzondere eerste dag in Karatu

Waar begin je te vertellen na een dag als deze…met een vol en voldaan hoofd suizen we na in het hotel waar we zojuist door de ziekenhuisdirecteur zijn afgezet. De korte versie is: iedereen in het hele Karatu Lutheran Hospital, van verzorgende op de afdeling tot de bestuur, is ervan doordrongen dat de MamaBus voor de dorpen de weg is naar gezonde moeders en kinderen in deze regio en dat daarmee cirkel van armoede doorbroken kan worden. Het bestuur beëindigt een lange meeting met een luid en duidelijk: we zijn er helemaal van doordrongen dat de mamabus een levensreddende functie heeft, maar de wens (lees het commando) van de board is dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Dussss, wanneer start het project? Gelukkig kunnen we het goede nieuws vertellen dat morgen de officiële opening zal plaatsvinden én we meteen de eerste dorpen gaan bezoeken. Daarover morgen meer, maar eerst terug naar het begin van onze dag.  We starten de dag rijdend door de stromende regen naar het ziekenhuis. Boven op ee