Doorgaan naar hoofdcontent

Richardi en Stella

Bij een bezoek aan de school van Richardi, trok Richard aan de mouw van Rose om haar in te fluisteren dat het zondag visiting day was en dat hij zich dan steeds zo eenzaam voelde. Alle ouders van de kids komen dan, samen met broertjes en zusjes. Richardi en de wezen die Rose in haar school heeft opgenomen zitten dan steevast een beetje verloren in een hoekje. Daar gaat deze keer verandering in komen!
Ik ben veel te vroeg deze zondag, er staan rijen tafeltjes klaar onder de bomen, maar nog geen mensen. De juf gaat Richardi halen en na een poosje komt hij daar aan in vol ornaat: wit shirt, zwarte broek omhoog gehouden met een riem en netjes gepoetste stappers. Zelfs een stropdas ontbreekt niet. Hij is blij dat ik er ben, zijn vertrouwen in volwassen is zo beschadigd, dat hij toch altijd een slag om de arm houdt als deze iets beloven. Na wat kletsen gaat hij aan de slag met met mijn telefoon om foto's en filmpjes te maken. Als een heuse fotograaf loopt hij over het terrein en maakt hij indruk op de nieuwsgierige klasgenootjes. Hij maakt foto's van ze en laat ze aan hen zien. Het is toch weer die 'kunstenaar' die naar boven komt. Hij mag dan niet zo goed zijn in rekenen, zijn verbeeldingsvermogen is prachtig.
Na een uurtje wordt het langzaam drukker en ook Stella arriveert. Ze heeft alle cadeautjes en praktische spullen bij zich die we samen eerder hebben ingekocht. Ook heeft ze vers fruit bij zich. Om ons heen wordt het langzamerhand steeds feestelijker: hele potten en pannen komen voor de dag, heerlijke geuren stijgen op. Stella is verrast dat er gekookt eten mee mag komen. Richardi krijgt van de buren een bord vol lekkers. Als tegenprestatie biedt hij de familie een tros bananen aan. Zo gaat dat!
En dan gebeurt het: de vader van Richardi is er ook! Ongelooflijk, die Stella heeft gepraat als brugman tegen hem, en het is gelukt! Eindelijk neemt deze man een keer verantwoordelijkheid voor zijn kind. Richardi is trots op zijn volle tafel met 'familie'. Op het eind van de middag vertrek ik met een voldaan gevoel: fantastisch voor hem deze dag.
Aangezien dit elke maand is, vraag ik Stella of zij voortaan elke zondag kan gaan. Samen met het zorgen voor hem als hij vakantie heeft en het doen van benodigde shopping neemt dit alles heel wat tijd in beslag. En dan krijg ik een idee: Wat als Stella nu gewoon voor deze dagen en zorg betaald krijgt, samen met de zorg voor mij en het spreken als tweede stem in de meetings met de gemeenschap, betekent dat een mooi contract voor haar. Ik stel het een paar dagen later aan haar voor als we praten over mogelijkheden om haar kleinzoon op dezelfde school te krijgen. Met beide handen neemt ze het contract aan. Beide zijn we zo blij! Dank jullie allen dat jullie dit mogelijk maken: Richardi blij, Stella blij en de gemeenschap blij dat ze mij kunnen verstaan als ik er ben ;)






Reacties

Populaire posts van deze blog

De eerste dag van onze missie!

Met de storm in Nederland was het nog even spannend of we wel konden vertrekken maar gelukkig zijn we na een soepele reis goed en wel aangekomen bij TPC. Na een korte nachtrust stond ons een drukke maar leuke dag te wachten. Lees hieronder het verslag van onze eerste dag. Bezoek TPC hospital  Het regent pijpenstelen hier, ook hier laat klimaatverandering zich gelden. Na een korte nacht worden we ‘s ochtends om 7 uur verwacht bij het ziekenhuis, waar we met de ziekenhuisdirecteur, de manager van FTK en met Veronica, de  verpleegkundige op de mamabus, hebben afgesproken. We bespreken de services die op de bus worden geleverd, van vaccinaties tot educatie tot het bieden van een luisterend oor. Inmiddels is Veronica een bekend persoon in de dorpen en vervult ze een vertrouwensrol voor veel moeders. Huiselijk geweld en gevoelige kwesties zoals ziekte, overlijden, handicaps en mentaal welzijn zijn nog taboe in Tanzania, maar met de komst van de mamabus en Veronica in lower moshi, wordt de dr

Mee met de MamaBus en een nieuw dorp ontdekken!

Op onze tweede dag mochten we met Veronika mee met  MamaBus. Voor Noortje helemaal bijzonder omdat dit de eerste keer zou zijn dat ze de MamaBus in real life zou zien. Om half 9 ‘s ochtends haalden Veronika en Mustaffa, de chauffeur van de MamaBus, ons op bij ons verblijf. Net als wij, hebben zij er ook veel zin in, ze noemen zich een echt team! We vertrekken eerst naar Kahe om vaccinaties op te halen die daar bewaard worden in een vriezer. Ook stapt er nog een nurse bij ons de bus die mee zal gaan helpen. Onderweg hebben we even tijd om met Veronika bij te kletsen. Ze vertelt over haar ervaringen op de bus en laat een geweldig filmpje zien waarin een klas kinderen een liedje aan het zingen is. Het liedje gaat over zelfbescherming, gezonde seksuele relaties en nee mogen zeggen. Veronika vertelt dat ze de kinderen dit liedje altijd aanleert bij het zetten van de HPV vaccinaties. Wat een enorm goed iniatief. Ons hart vult zich met trots dit zo te zien, en ook op Veronika, die dit zelf he

Bijzondere eerste dag in Karatu

Waar begin je te vertellen na een dag als deze…met een vol en voldaan hoofd suizen we na in het hotel waar we zojuist door de ziekenhuisdirecteur zijn afgezet. De korte versie is: iedereen in het hele Karatu Lutheran Hospital, van verzorgende op de afdeling tot de bestuur, is ervan doordrongen dat de MamaBus voor de dorpen de weg is naar gezonde moeders en kinderen in deze regio en dat daarmee cirkel van armoede doorbroken kan worden. Het bestuur beëindigt een lange meeting met een luid en duidelijk: we zijn er helemaal van doordrongen dat de mamabus een levensreddende functie heeft, maar de wens (lees het commando) van de board is dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Dussss, wanneer start het project? Gelukkig kunnen we het goede nieuws vertellen dat morgen de officiële opening zal plaatsvinden én we meteen de eerste dorpen gaan bezoeken. Daarover morgen meer, maar eerst terug naar het begin van onze dag.  We starten de dag rijdend door de stromende regen naar het ziekenhuis. Boven op ee