Doorgaan naar hoofdcontent

kuitspieren trainen

Veel adviezen die ik te horen krijg gaan niet over de duur van de inspanning (de Mont Blanc Marathon hoop ik in ongeveer 7,5 uur af te leggen) of over het aantal kilometers dat moet worden afgelegd (42,195 km) maar over de krachtsinspanning die geleverd moet worden. Tijdens de Mont Blanc Marathon vallen er 2511 stijgmeters te overbruggen en 1490 daalmeters. Wel even erbij bedenken dat per 100m stijgen in trailrunningland 1 km vlak wordt gerekend!

Om dat te kunnen zul je dus sterke beenspieren moeten kweken en worden stokken ingezet om zo 30% belasting op de beenspieren te verminderen. Dus, plichtsgetrouw als ik ben, aan het trainen geslagen om die benen te trainen. De volgende oefeningen deed (je leest het goed, ik doe ze nu niet meer):

  • in drie series van 5 minuten, later, na dagenlange spierpijn, vier series van drie minuten en dan opbouwen, een stoel been voor been op en af stappen, met inzet van de stokken
  • naar een uitkijktoren lopen en deze in drie series van vijf keer beklimmen
  • gedurende de gehele dag squats en lunges uitvoeren (niet te opvallend, men zou nog denken dat er iets erg mis met je is
Aldus geschiedde.  Mijn kuitspieren vonden dit zeer onaangenaam waarop ze licht verkrampt zijn geraakt. Nog net geen blessure, maar wel lastig, ook tijdens duurlopen. Fysiotherapeut, tapen van de kuiten en pijnlijke sportmassages zijn de oplossingen tot nu toe, naast het vermijden van explosieve sporten (geen sprintjes voor mij voorlopig). 

Moraal van het verhaal: als je aan krachttraining gaat doen, doe dit dan met beleid en bouw ook deze belasting goed op! 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dankbaarheid

2022 beginnen we met dankbaarheid. Dankbaar voor de gulle gift van Energy Food Ingredients. En dankbaar voor de trouwe steun van mijn oud collega’s. De loyaliteit van jullie allen naar onze stichting is hartverwarmend en zorgt ervoor dat er nog meer moeders en kinderen onderzocht kunnen worden op ernstige aandoeningen. Enorm bedankt!

dankjulliewel

Dankjewel Janny voor jouw trouwe maandelijkse bijdrage en Marc jij ook bedankt voor je trouwe donaties! Jullie maken het verschil hiermee voor zwangeren die anders geen toegang tot goede zorg zouden hebben in Lower Moshi: drie dames en hun ongeboren kinderen krijgen door jullie bijdrage een volledige zwangerschapscontrole (met ultrasound!), benodigde medicijnen, voeding, vitaminen, educatie over zwangerschap, bevalling en babyverzorging en een veilige bevalling in het ziekenhuis. Mede namens hen, asanteni sana!! Een heel bijzondere donatie ontvingen we naar aanleiding van het overlijden van Diny Breijnaerts: in plaats van bloemen werd gevraagd te doneren aan Driving Nurses. Hoe een in en in-verdrietige gebeurtenis helemaal in Tanzania tot blijdschap en leven kan leiden. Geroerd door zo'n gift na het leven.... dank!

Een nieuw dorp voor de MamaBus

De mamabus komt in een gebied van inmiddels 30.000 mensen, waar we moeder- kindzorg en -educatie naar de dorpen brengen. Vandaag gaan we naar een dorp dat erg ver verwijderd ligt van van de bewoonde wereld en dat in tijden van regens volledig afgesloten wordt door water dat buiten de oevers treed van de rivier waar het dorp omheen gebouwd ligt. Om er te komen rijden we er eerst een goede drie kwartier over een matige zandweg vol gaten. We stoppen dan de auto voor een stroom, we zullen met een zijde over de daar in het water gelegde boomstammen moeten rijden om dit stroompje over te steken. Dan kunnen we echt niet verder. We staan voor een wijde rivier waar overigens ook een soort pondje ligt.  De meeste collega's vinden water eng, er zijn er weinig die kunnen zwemmen en de dieren in het water, helpen ook niet mee om de rust te bewaren. Uiteindelijk zijn we allemaal en met onze spullen aan de overkant, vanaf hier is het nog een kwartier achterop een brommertje. Bij de dokterspos