Doorgaan naar hoofdcontent

3 projecten

Het heeft even geduurd voor je iets van me kon lezen, ik ben sinds drie dagen ziek, geen malaria, ik heb de sneltest gedaan, maar wel hondsberoerd. Afgelopen nacht ging het iets beter dus langzaam aan de beterende hand. Dit gooit mijn planning, die natuurlijk ala Suus, megastrak is, in de war.

Desondanks enorme stappen gemaakt in het project. Of moet ik zeggen drie projecten:  de TraditionBirthAttendants (dit zijn niet erkende verloskundigen die in de rurale gebieden in nood bevallingen begeleiden en die we empoweren met kennis en bevallingspakketten), de Thousand Days Bus / Driving Nurses (de zorgbus voor zwangeren en hun baby's die in de regio rond gaat rijden) en de lessen seksuele voorlichting op alle scholen hier in het gebied.

Heel in het kort is de volgende progressie gemaakt, waarover later meer:
- TDB: inventaris ingeslagen, bezoek TPC Hospital als samenwerkingspartner, aanvraag beurs, bus gevonden
- TBA meetings: Mtakuja tweemaal
- Seksuele voorlichting: scholen benaderd, afspraak gepland partnerVandaag wordt de vertaling in Swahili van alle trainingen die ik tot nu toe heb ontwikkeld voor TBA's en vrouwen afgerond. Hiernaast de vertaler aan het werk in het kantoor van FT Kilimanjaro. Die kunnen dan mooi mee als ik het nieuwe dorp ga bezoeken en zullen natuurlijk ook in de bus komen.

PS: moet je dit eens zien: al rennend een vrachtwagen laden, met zakken van 50 kg op hun rug, binnen no time vol.
Kwa heri (dag)!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Dankbaarheid

2022 beginnen we met dankbaarheid. Dankbaar voor de gulle gift van Energy Food Ingredients. En dankbaar voor de trouwe steun van mijn oud collega’s. De loyaliteit van jullie allen naar onze stichting is hartverwarmend en zorgt ervoor dat er nog meer moeders en kinderen onderzocht kunnen worden op ernstige aandoeningen. Enorm bedankt!

dankjulliewel

Dankjewel Janny voor jouw trouwe maandelijkse bijdrage en Marc jij ook bedankt voor je trouwe donaties! Jullie maken het verschil hiermee voor zwangeren die anders geen toegang tot goede zorg zouden hebben in Lower Moshi: drie dames en hun ongeboren kinderen krijgen door jullie bijdrage een volledige zwangerschapscontrole (met ultrasound!), benodigde medicijnen, voeding, vitaminen, educatie over zwangerschap, bevalling en babyverzorging en een veilige bevalling in het ziekenhuis. Mede namens hen, asanteni sana!! Een heel bijzondere donatie ontvingen we naar aanleiding van het overlijden van Diny Breijnaerts: in plaats van bloemen werd gevraagd te doneren aan Driving Nurses. Hoe een in en in-verdrietige gebeurtenis helemaal in Tanzania tot blijdschap en leven kan leiden. Geroerd door zo'n gift na het leven.... dank!

Een nieuw dorp voor de MamaBus

De mamabus komt in een gebied van inmiddels 30.000 mensen, waar we moeder- kindzorg en -educatie naar de dorpen brengen. Vandaag gaan we naar een dorp dat erg ver verwijderd ligt van van de bewoonde wereld en dat in tijden van regens volledig afgesloten wordt door water dat buiten de oevers treed van de rivier waar het dorp omheen gebouwd ligt. Om er te komen rijden we er eerst een goede drie kwartier over een matige zandweg vol gaten. We stoppen dan de auto voor een stroom, we zullen met een zijde over de daar in het water gelegde boomstammen moeten rijden om dit stroompje over te steken. Dan kunnen we echt niet verder. We staan voor een wijde rivier waar overigens ook een soort pondje ligt.  De meeste collega's vinden water eng, er zijn er weinig die kunnen zwemmen en de dieren in het water, helpen ook niet mee om de rust te bewaren. Uiteindelijk zijn we allemaal en met onze spullen aan de overkant, vanaf hier is het nog een kwartier achterop een brommertje. Bij de dokterspos