Doorgaan naar hoofdcontent

kennis is de sleutel!

Ik heb inkopen gedaan voor de pakketten voor het nieuwe dorp en al het laboratoriumwerk voor in de bus ingeslagen. Ook hebben we de bus bekeken die zou kunnen worden omgebouwd tot zorgbus. Ook degene gevonden die hem zou kunnen ombouwen tot een Thousand Days Bus, met ruimte voor onderzoek en een laboratoriumpje, en onderzoeksbed en een plaats voor vertrouwelijke gesprekken over bijvoorbeeld HIV of handicaps. Ondanks het ziek zijn, kan ik gelukkig toch wat doen ;)

En wat nog mooier is: alle scholen hier in de omgeving zijn benaderd voor seksuele voorlichtinglessen en ze willen allemaal graag meedoen! Het wordt een uitdaging want in totaal gaat het om 1400 leerlingen, die getraind moeten worden. Ik heb een afspraak met de organisatie die het hopelijk voor ons wil gaan doen: alle leerlingen bekend maken met seksuele voorlichting en preventie van HIV of SOA's.

Het belang van kennis hierover bij jongeren is groot: met name zwangerschappen bij jonge meiden zijn gevaarlijk: de kans dat de moeder of het kind overlijdt bij de geboorte is zoveel malen groter dan bij een volwassen vrouw. Daarbij komt dat de kansen op je school afmaken verkeken zijn als je op je 15e een kind krijgt. Om nog maar te zwijgen over opgelopen SOA's, die later problemen kunnen geven of HIV. Kennis is de sleutel, als je het niet weet kun je er ook niet naar handelen.

Bij PSI, een organisatie die in de stad zit wordt ik vriendelijk onthaald en de dame vertelt me alles over hun aanpak. We komen overeen dat ze alle scholen hier gaat trainen, helaas niet als ik nog hier ben, want haar agenda zit overvol. Maar toch, eind van de maand zijn ze allemaal getraind! Wat een prachtig resultaat van een bezoekje, probeer daar in Nederland maar eens om te gaan! Ik ben zo blij dat we dit kunnen betekenen voor de kids! Asenteni sana!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Dankbaarheid

2022 beginnen we met dankbaarheid. Dankbaar voor de gulle gift van Energy Food Ingredients. En dankbaar voor de trouwe steun van mijn oud collega’s. De loyaliteit van jullie allen naar onze stichting is hartverwarmend en zorgt ervoor dat er nog meer moeders en kinderen onderzocht kunnen worden op ernstige aandoeningen. Enorm bedankt!

dankjulliewel

Dankjewel Janny voor jouw trouwe maandelijkse bijdrage en Marc jij ook bedankt voor je trouwe donaties! Jullie maken het verschil hiermee voor zwangeren die anders geen toegang tot goede zorg zouden hebben in Lower Moshi: drie dames en hun ongeboren kinderen krijgen door jullie bijdrage een volledige zwangerschapscontrole (met ultrasound!), benodigde medicijnen, voeding, vitaminen, educatie over zwangerschap, bevalling en babyverzorging en een veilige bevalling in het ziekenhuis. Mede namens hen, asanteni sana!! Een heel bijzondere donatie ontvingen we naar aanleiding van het overlijden van Diny Breijnaerts: in plaats van bloemen werd gevraagd te doneren aan Driving Nurses. Hoe een in en in-verdrietige gebeurtenis helemaal in Tanzania tot blijdschap en leven kan leiden. Geroerd door zo'n gift na het leven.... dank!

Een nieuw dorp voor de MamaBus

De mamabus komt in een gebied van inmiddels 30.000 mensen, waar we moeder- kindzorg en -educatie naar de dorpen brengen. Vandaag gaan we naar een dorp dat erg ver verwijderd ligt van van de bewoonde wereld en dat in tijden van regens volledig afgesloten wordt door water dat buiten de oevers treed van de rivier waar het dorp omheen gebouwd ligt. Om er te komen rijden we er eerst een goede drie kwartier over een matige zandweg vol gaten. We stoppen dan de auto voor een stroom, we zullen met een zijde over de daar in het water gelegde boomstammen moeten rijden om dit stroompje over te steken. Dan kunnen we echt niet verder. We staan voor een wijde rivier waar overigens ook een soort pondje ligt.  De meeste collega's vinden water eng, er zijn er weinig die kunnen zwemmen en de dieren in het water, helpen ook niet mee om de rust te bewaren. Uiteindelijk zijn we allemaal en met onze spullen aan de overkant, vanaf hier is het nog een kwartier achterop een brommertje. Bij de dokterspos