Doorgaan naar hoofdcontent

ziek in Tanzania of waar dan ook

Ik heb het er wel heel de tijd over met die vrouwen hier: Ga naar de dokter in het ziekenhuis, laat je checken, doe het nou, je gezondheid is het belangrijkste dat je hebt, maar ondertussen ben ik zelf ook al een week ziek en krijg ik van allerlei kanten (van ober tot Stella tot consultants) het advies om te gaan en blijf ik toch thuis. Wat houdt me dan eigenlijk tegen? Niet het geld, niet de afstand tot het ziekenhuis (het is hier letterlijk om de hoek), niet de onbekendheid (ik werk met het ziekenhuis samen en heb de nieuwe directeur vorige week al gesproken, een topvrouw uit Canada), blijft enkel de duidelijkheid in diagnose over. Want als zij zeggen dat ik rustig aan moet doen omwille van het herstel van de diagnose, dan is er echt geen ontkomen meer aan. Mmmmm dat lijkt verdacht veel op mijn beweegredenen in Nederland om nog maar even niet te gaan. Zou dit dan naast al die eerder genoemde redenen ook een reden zijn voor de vrouwen hier, gewoon een universeel gevoel, dat het moeilijk is om toe te geven dat je het even rustig aan moet doen? Het lijkt er op.

Dus na weer een nacht met een steen op mijn borst meer wel dan niet geslapen te hebben, spring ik op de fiets naar het ziekenhuis. De grote dokter zelf neemt me mee naar zijn onderzoeksruimte en luistert gewichtig naar de piepende geluiden in mijn borst. Geen koorts, mooi, nu even niet in ieder geval. Hij knikt en knikt en schrijft dan een laboratorium briefje uit met de voorlopige diagnose: COPD of bronchitis en als tweede malaria. Maar dat laatste had ik al uitgesloten en ik klink inderdaad als een astmatische chihuahua, maar COPD lijkt me wel erg overhaast. Dan mag ik door naar de kassier en dan naar het priklab. Na een poosje is alles gereed en krijg ik de resultaten op het prikbriefje terug. De Canadese dokter bekijkt het en zegt dat het gelukkig alleen een heftig virus is, en dat ze me aanraadt, in tegenstelling tot de Tanzaniaan, geen antibiotica te gebruiken voorlopig. Of de klachten moeten plotseling erger worden. Daar gaan we niet van uit! Een stuk lichter fiets ik terug, zo nu op naar het dorp waar de gezondheidswerkers wachten.

Badai!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dankbaarheid

2022 beginnen we met dankbaarheid. Dankbaar voor de gulle gift van Energy Food Ingredients. En dankbaar voor de trouwe steun van mijn oud collega’s. De loyaliteit van jullie allen naar onze stichting is hartverwarmend en zorgt ervoor dat er nog meer moeders en kinderen onderzocht kunnen worden op ernstige aandoeningen. Enorm bedankt!

dankjulliewel

Dankjewel Janny voor jouw trouwe maandelijkse bijdrage en Marc jij ook bedankt voor je trouwe donaties! Jullie maken het verschil hiermee voor zwangeren die anders geen toegang tot goede zorg zouden hebben in Lower Moshi: drie dames en hun ongeboren kinderen krijgen door jullie bijdrage een volledige zwangerschapscontrole (met ultrasound!), benodigde medicijnen, voeding, vitaminen, educatie over zwangerschap, bevalling en babyverzorging en een veilige bevalling in het ziekenhuis. Mede namens hen, asanteni sana!! Een heel bijzondere donatie ontvingen we naar aanleiding van het overlijden van Diny Breijnaerts: in plaats van bloemen werd gevraagd te doneren aan Driving Nurses. Hoe een in en in-verdrietige gebeurtenis helemaal in Tanzania tot blijdschap en leven kan leiden. Geroerd door zo'n gift na het leven.... dank!

Een nieuw dorp voor de MamaBus

De mamabus komt in een gebied van inmiddels 30.000 mensen, waar we moeder- kindzorg en -educatie naar de dorpen brengen. Vandaag gaan we naar een dorp dat erg ver verwijderd ligt van van de bewoonde wereld en dat in tijden van regens volledig afgesloten wordt door water dat buiten de oevers treed van de rivier waar het dorp omheen gebouwd ligt. Om er te komen rijden we er eerst een goede drie kwartier over een matige zandweg vol gaten. We stoppen dan de auto voor een stroom, we zullen met een zijde over de daar in het water gelegde boomstammen moeten rijden om dit stroompje over te steken. Dan kunnen we echt niet verder. We staan voor een wijde rivier waar overigens ook een soort pondje ligt.  De meeste collega's vinden water eng, er zijn er weinig die kunnen zwemmen en de dieren in het water, helpen ook niet mee om de rust te bewaren. Uiteindelijk zijn we allemaal en met onze spullen aan de overkant, vanaf hier is het nog een kwartier achterop een brommertje. Bij de dokterspos