Doorgaan naar hoofdcontent

druppel op de plaat

Ik probeer vandaag van de gezondheidswerkers (HBC’s) van Mikochenie een beeld te krijgen wat de veranderingen zijn sinds mijn vorige bezoek, iets meer dan een jaar geleden. Toen zijn de pakketten uitgedeeld met een les erbij en zijn er verschillende lessen gegeven over gezonde voeding, het herkennen van problemen bij het bevallen en tips voor TBA’s (traditionele verloskundigen) om ervoor te zorgen dat vooraleerst vrouwen toch echt naar het ziekenhuis gaan voor de bevalling en dat zij enkel in nood kunnen worden opgeroepen. De HBC’s geven aan dat er veel veranderd is: vrouwen zijn niet meer gesignaleerd langs de kant van de weg, bevallend, ze gaan regelmatig naar checkups en laten hun kind ook checken na de geboorte en tenslotte geeft een HBC aan dat de voedingsadviezen meetbaar resultaat leverden. Zij gebruikte testen de tips en liet vervolgens het Hb gehalte in het ziekenhuis testen en warempel: het werkt!

Dan geef ik nog een uitleg over anatomie van de geslachtsdelen en gezinsplanningsmethodes, waarbij we uiteraard ook ingaan op het voorkomen van HIV.Ik overleg met de HBC's of ik volgende week een dergelijke les kan geven aan de TBA's in hun gebied, wat ze een prima idee lijkt. Dit is het idee van Run4Mtakuja: vergroot de kennis bij de sleutelpersonen in een gemeenschap en help hen die kennis verder te verspreiden. 
Ik wil jullie heel graag de bedanken overbrengen die recht uit hun hart komen: door de komst van Run4Mtakuja is de gezondheid van moeders en kids sterk gestegen en is de sterfte afgenomen, de mentaliteit van zwangeren is veranderd waardoor er meer bevallingen in het ziekenhuis plaatsvinden, met minder problemen tot gevolg. Ongelooflijk, het lijkt een druppel op een gloeiende plaat, maar voor hen is dit gigantisch. Dit maakt alles draaglijk hier, dit is waar het om gaat.

Asenteni sana.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dankbaarheid

2022 beginnen we met dankbaarheid. Dankbaar voor de gulle gift van Energy Food Ingredients. En dankbaar voor de trouwe steun van mijn oud collega’s. De loyaliteit van jullie allen naar onze stichting is hartverwarmend en zorgt ervoor dat er nog meer moeders en kinderen onderzocht kunnen worden op ernstige aandoeningen. Enorm bedankt!

dankjulliewel

Dankjewel Janny voor jouw trouwe maandelijkse bijdrage en Marc jij ook bedankt voor je trouwe donaties! Jullie maken het verschil hiermee voor zwangeren die anders geen toegang tot goede zorg zouden hebben in Lower Moshi: drie dames en hun ongeboren kinderen krijgen door jullie bijdrage een volledige zwangerschapscontrole (met ultrasound!), benodigde medicijnen, voeding, vitaminen, educatie over zwangerschap, bevalling en babyverzorging en een veilige bevalling in het ziekenhuis. Mede namens hen, asanteni sana!! Een heel bijzondere donatie ontvingen we naar aanleiding van het overlijden van Diny Breijnaerts: in plaats van bloemen werd gevraagd te doneren aan Driving Nurses. Hoe een in en in-verdrietige gebeurtenis helemaal in Tanzania tot blijdschap en leven kan leiden. Geroerd door zo'n gift na het leven.... dank!

Een nieuw dorp voor de MamaBus

De mamabus komt in een gebied van inmiddels 30.000 mensen, waar we moeder- kindzorg en -educatie naar de dorpen brengen. Vandaag gaan we naar een dorp dat erg ver verwijderd ligt van van de bewoonde wereld en dat in tijden van regens volledig afgesloten wordt door water dat buiten de oevers treed van de rivier waar het dorp omheen gebouwd ligt. Om er te komen rijden we er eerst een goede drie kwartier over een matige zandweg vol gaten. We stoppen dan de auto voor een stroom, we zullen met een zijde over de daar in het water gelegde boomstammen moeten rijden om dit stroompje over te steken. Dan kunnen we echt niet verder. We staan voor een wijde rivier waar overigens ook een soort pondje ligt.  De meeste collega's vinden water eng, er zijn er weinig die kunnen zwemmen en de dieren in het water, helpen ook niet mee om de rust te bewaren. Uiteindelijk zijn we allemaal en met onze spullen aan de overkant, vanaf hier is het nog een kwartier achterop een brommertje. Bij de dokterspos