Doorgaan naar hoofdcontent

Mama Bus part II en proloogSophie heeft iets fantastisch geregeld voor de kids hier: haar hele klas heeft pakketjes gemaakt voor de kids en baby’s hier. Eerder schreef ik er al over wat een groot hart zo’n jonge meid van 11 kan hebben. Voor mijn vertrek ben ik terug naar haar klas gegaan waar de hele groep incluis de juf, pakketjes had klaargemaakt. De ene jongen stopte zijn mooiste autootjes in het pakket, de ander vond een mooi shirt, een brief in Swahili voor de ontvanger  en de juf maakte zelfs een heel babyslaapzakje. Zo ontzettend lief en mooi. Alle kids en de juf van de klas van Sophie:  asanteni sana!


De pakketjes worden ook in de bus gepakt, zodat de eerste mama’s die de bus bezoeken een prachtig cadeau uit Nederland krijgen. Alle kastjes aan de achterkant zitten vol met de mooie pakketjes van de kids. De laatste hand wordt gelegd aan de inrichting en dan is het tijd om richting ziekenhuis te gaan om de training te geven aan de verpleegkundigen die op de bus gaan rijden. De twee meiden hebben het perfect voorbereid en vertellen over de wat de MB inhoudt en vooral wat hun taken zullen zijn. Er worden veel vragen gesteld, wat een goed teken is. Belangrijk is dat tussen hun oren komt dat we vooral moeten samenwerken met de hulpverleners in de dorpen en ze ook moeten opleiden met de kennis die zij hebben, door ze bijvoorbeeld te betrekken bij het geven van de lessen of de voorlichting. Ook gaat het erom dat zij vooral aan ons input leveren over wat er beter kan en welke spullen we nodig hebben om goede zorg te verlenen.We gaan naar de MB waar we de bus en de inhoud uitgebreid bekijken. Ze vinden het prachtig en komen met voorstellen voor extra spullen die nodig zijn. Ze stellen samen een lijst op van spullen die ontbreken. Sommige zijn al besteld, andere komen op de shoppinglist. Als de training erop zit, nemen we een drankje en proosten samen op de Mama Bus.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dankbaarheid

2022 beginnen we met dankbaarheid. Dankbaar voor de gulle gift van Energy Food Ingredients. En dankbaar voor de trouwe steun van mijn oud collega’s. De loyaliteit van jullie allen naar onze stichting is hartverwarmend en zorgt ervoor dat er nog meer moeders en kinderen onderzocht kunnen worden op ernstige aandoeningen. Enorm bedankt!

dankjulliewel

Dankjewel Janny voor jouw trouwe maandelijkse bijdrage en Marc jij ook bedankt voor je trouwe donaties! Jullie maken het verschil hiermee voor zwangeren die anders geen toegang tot goede zorg zouden hebben in Lower Moshi: drie dames en hun ongeboren kinderen krijgen door jullie bijdrage een volledige zwangerschapscontrole (met ultrasound!), benodigde medicijnen, voeding, vitaminen, educatie over zwangerschap, bevalling en babyverzorging en een veilige bevalling in het ziekenhuis. Mede namens hen, asanteni sana!! Een heel bijzondere donatie ontvingen we naar aanleiding van het overlijden van Diny Breijnaerts: in plaats van bloemen werd gevraagd te doneren aan Driving Nurses. Hoe een in en in-verdrietige gebeurtenis helemaal in Tanzania tot blijdschap en leven kan leiden. Geroerd door zo'n gift na het leven.... dank!

Een nieuw dorp voor de MamaBus

De mamabus komt in een gebied van inmiddels 30.000 mensen, waar we moeder- kindzorg en -educatie naar de dorpen brengen. Vandaag gaan we naar een dorp dat erg ver verwijderd ligt van van de bewoonde wereld en dat in tijden van regens volledig afgesloten wordt door water dat buiten de oevers treed van de rivier waar het dorp omheen gebouwd ligt. Om er te komen rijden we er eerst een goede drie kwartier over een matige zandweg vol gaten. We stoppen dan de auto voor een stroom, we zullen met een zijde over de daar in het water gelegde boomstammen moeten rijden om dit stroompje over te steken. Dan kunnen we echt niet verder. We staan voor een wijde rivier waar overigens ook een soort pondje ligt.  De meeste collega's vinden water eng, er zijn er weinig die kunnen zwemmen en de dieren in het water, helpen ook niet mee om de rust te bewaren. Uiteindelijk zijn we allemaal en met onze spullen aan de overkant, vanaf hier is het nog een kwartier achterop een brommertje. Bij de dokterspos