Doorgaan naar hoofdcontent

Rotterdams

Er zijn twee studentes verpleegkunde gearriveerd uit Nederland en we praten over hun plannen voor het verblijf en over de Mama Bus. Ze reageren alsof ze Rotterdammers zijn, terwijl er toch echt een Limburgs accent te horen is: Nou, interessant! Daar willen wij wel aan meewerken, wanneer starten we?, roepen ze gelijktijdig. Geweldig zoveel enthousiasme en energie, dat is precies wat er hier nodig is. 

We gaan naar het ziekenhuis waar de MamaBus mee samenwerkt en ontmoeten de hoofdzuster en een verloskundige. Wist je dat er hier eigenlijk meer mannelijke verloskundigen zijn dan vrouwelijke? We besluiten dat er voor de MamaBus een mannelijke  en vrouwelijke verloskundige zal komen. We krijgen een uitgebreide tour door het ziekenhuis wat in niets te vergelijken is met een ziekenhuis bij ons.

Het plan is om een training voor de verpleegkundigen die op de bus gaan werken te geven op woensdag. De meiden willen deze wel in elkaar zetten en aan het eind van de dag krijg ik al bericht dat ze klaar zijn. Stella zal erbij zijn om het in het Swahili uit te leggen, want er zijn maar weinig verpleegkundigen die Engels spreken of echt verstaan.  Weer iemand anders gaan we vragen het document in Swahili te vertalen en zo draagt iedereen zijn steentje bij. Teamwork! 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dankbaarheid

2022 beginnen we met dankbaarheid. Dankbaar voor de gulle gift van Energy Food Ingredients. En dankbaar voor de trouwe steun van mijn oud collega’s. De loyaliteit van jullie allen naar onze stichting is hartverwarmend en zorgt ervoor dat er nog meer moeders en kinderen onderzocht kunnen worden op ernstige aandoeningen. Enorm bedankt!

dankjulliewel

Dankjewel Janny voor jouw trouwe maandelijkse bijdrage en Marc jij ook bedankt voor je trouwe donaties! Jullie maken het verschil hiermee voor zwangeren die anders geen toegang tot goede zorg zouden hebben in Lower Moshi: drie dames en hun ongeboren kinderen krijgen door jullie bijdrage een volledige zwangerschapscontrole (met ultrasound!), benodigde medicijnen, voeding, vitaminen, educatie over zwangerschap, bevalling en babyverzorging en een veilige bevalling in het ziekenhuis. Mede namens hen, asanteni sana!! Een heel bijzondere donatie ontvingen we naar aanleiding van het overlijden van Diny Breijnaerts: in plaats van bloemen werd gevraagd te doneren aan Driving Nurses. Hoe een in en in-verdrietige gebeurtenis helemaal in Tanzania tot blijdschap en leven kan leiden. Geroerd door zo'n gift na het leven.... dank!

Een nieuw dorp voor de MamaBus

De mamabus komt in een gebied van inmiddels 30.000 mensen, waar we moeder- kindzorg en -educatie naar de dorpen brengen. Vandaag gaan we naar een dorp dat erg ver verwijderd ligt van van de bewoonde wereld en dat in tijden van regens volledig afgesloten wordt door water dat buiten de oevers treed van de rivier waar het dorp omheen gebouwd ligt. Om er te komen rijden we er eerst een goede drie kwartier over een matige zandweg vol gaten. We stoppen dan de auto voor een stroom, we zullen met een zijde over de daar in het water gelegde boomstammen moeten rijden om dit stroompje over te steken. Dan kunnen we echt niet verder. We staan voor een wijde rivier waar overigens ook een soort pondje ligt.  De meeste collega's vinden water eng, er zijn er weinig die kunnen zwemmen en de dieren in het water, helpen ook niet mee om de rust te bewaren. Uiteindelijk zijn we allemaal en met onze spullen aan de overkant, vanaf hier is het nog een kwartier achterop een brommertje. Bij de dokterspos