Doorgaan naar hoofdcontent

Introductie in een nieuw dorp


Om in het nieuwe dorp Londoto van start te mogen gaan met de Mama Bus, wil ik eerst graag overleg met de village-counsil (gemeenteraad) om zeker te weten dat we geen rare dingen doen, die niet in hun idee passen. Daarvoor moet een afspraak gemaakt worden want
de hele raad incluis villageleader moeten bijeen komen, dat is wel even een geregel en zal face to face moeten gebeuren. Omdat mijn verblijf zo kort is, zal het toch echt snel moeten, al wil ik niet teveel push erop zetten (maar dat lukt me natuurlijk niet haha).

We gaan alvast richting het dorp want daar vlakbij ligt een dispensary (zeg maar dokterspost) waar sommigen uit het dorp naar toe lopen door stof en hitte zo ongeveer 8 km (en dat terwijl je ziek bent).  En degene die ik meeneem moet toch richting Londoto en dan kan hij daar zijn zaken ook regelen. Stoer hoor, in onze eigen mamabus! Ik wil graag een nulmeting doen in het nieuwe dorp, voor ik met de MamaBus het dorp in trek. Zodat ik weet wat de status is voor we starten en we kunnen vergelijken met na de komst. Onder andere gebruik ik hier interviews voor, deze ga ik dus in de dokterspost afnemen.

We worden hartelijk ontvangen door de dokter en daarna interviewen we degene die alle moeders en kids ziet daar, ze doen er zelfs bevallingen. ze heeft een aantal mooie platen aan de muur hangen en heeft een aardig, voor afrikaanse begrippen, arsenaal aan medicatie. Nog even een foto met dokter, oeps, natuurlijk wel even de doktersjas aan en "kilimanjarooo!" we staan er op en kunnen door.

Daarna Frank afzetten in Londoto waar hij zijn zaken moet doen. Als we daar aankomen zit de villagecouncil bijeen....... Of ik niet nu meteen de presentatie wil geven? Ja prima, ik ben er klaar voor! Uitgebreid stel ik me voor, Frank vertaalt. Ze stellen veel vragen maar de belangrijkste is: wanneer ga je starten? Geweldig wat een enthousiasme. Nog even officieel mijn handtekening zetten en een foto "kilimanjaaarooo!" en we hebben het voor elkaar. Geweldig wat je hier zomaar kunt bereiken zonder afspraak :)
Reacties

Populaire posts van deze blog

Dankbaarheid

2022 beginnen we met dankbaarheid. Dankbaar voor de gulle gift van Energy Food Ingredients. En dankbaar voor de trouwe steun van mijn oud collega’s. De loyaliteit van jullie allen naar onze stichting is hartverwarmend en zorgt ervoor dat er nog meer moeders en kinderen onderzocht kunnen worden op ernstige aandoeningen. Enorm bedankt!

dankjulliewel

Dankjewel Janny voor jouw trouwe maandelijkse bijdrage en Marc jij ook bedankt voor je trouwe donaties! Jullie maken het verschil hiermee voor zwangeren die anders geen toegang tot goede zorg zouden hebben in Lower Moshi: drie dames en hun ongeboren kinderen krijgen door jullie bijdrage een volledige zwangerschapscontrole (met ultrasound!), benodigde medicijnen, voeding, vitaminen, educatie over zwangerschap, bevalling en babyverzorging en een veilige bevalling in het ziekenhuis. Mede namens hen, asanteni sana!! Een heel bijzondere donatie ontvingen we naar aanleiding van het overlijden van Diny Breijnaerts: in plaats van bloemen werd gevraagd te doneren aan Driving Nurses. Hoe een in en in-verdrietige gebeurtenis helemaal in Tanzania tot blijdschap en leven kan leiden. Geroerd door zo'n gift na het leven.... dank!

Een nieuw dorp voor de MamaBus

De mamabus komt in een gebied van inmiddels 30.000 mensen, waar we moeder- kindzorg en -educatie naar de dorpen brengen. Vandaag gaan we naar een dorp dat erg ver verwijderd ligt van van de bewoonde wereld en dat in tijden van regens volledig afgesloten wordt door water dat buiten de oevers treed van de rivier waar het dorp omheen gebouwd ligt. Om er te komen rijden we er eerst een goede drie kwartier over een matige zandweg vol gaten. We stoppen dan de auto voor een stroom, we zullen met een zijde over de daar in het water gelegde boomstammen moeten rijden om dit stroompje over te steken. Dan kunnen we echt niet verder. We staan voor een wijde rivier waar overigens ook een soort pondje ligt.  De meeste collega's vinden water eng, er zijn er weinig die kunnen zwemmen en de dieren in het water, helpen ook niet mee om de rust te bewaren. Uiteindelijk zijn we allemaal en met onze spullen aan de overkant, vanaf hier is het nog een kwartier achterop een brommertje. Bij de dokterspos