Doorgaan naar hoofdcontent

Seksuele voorlichting

In Tanzania komen veel zwangerschappen voor onder jonge meiden waardoor deze niet langer op school kunnen blijven. Het is zelfs niet erg zeldzaam dat er al meisjes zwanger zijn op de basisschool. Naast dat meisjes hierdoor hun school niet afmaken
en haar kansen in het leven tot een dieptepunt dalen, is het ook nog eens levensgevaarlijk voor zo'n jong kind om een bevalling te doorstaan. Haar bekken is nog niet volgroeid waardoor ook de baby problemen kan krijgen met overleven. Alle reden om een plan te smeden om op de lagere school lessen te kunnen geven over seksualiteit en alles wat daarbij hoort of juist niet bij hoort. 
De eerste stap is een paar jaar geleden gezet met het inzetten van lessen op de middelbare scholen. Voorzichtig, want het is toch een gevoelig onderwerp, zeker als je het aan meisjes en jongens tegelijk wil leren. Maar het is ons gelukt! Op de middelbare scholen krijgen alle leerlingen elk jaar een (herhalings)les seksuele voorlichting en gezinsplanning.

Vanuit de Mama Bus wordt daarnaast ook seksuele voorlichting gegeven, zodat we al een redelijk grote groep te pakken hebben. Maar toch: de jeugd heeft de toekomst dus de volgende stap naar de basisschool moet gezet worden.

Simone is stagiair en heeft zich afgelopen maanden onder meer toegelegd om het voor elkaar te krijgen om het programma ook te laten plaatsvinden op de basisscholen! Vanaf 2018 gaan er drie scholen deelnemen, als dit een succes is, zullen de anderen zeker volgen. Simone, dikke dankjewel namens de kids van Lower Moshi.

PS Net nadat ik dit bericht geschreven heb zijn we naar Londoto geweest. Een dorp zonder voorzieningen, maar met een primary school. We zijn daar naar binnen gestapt en hebben een voorstel gedaan te komen voor de sekusele voorlichting op zijn school. Niet alleen de laatste twee klassen wilde hij, maar ook de de voorlaatste twee. En die gaat hij krijgen. Vanaf januari draait zijn school mee in het programma!Reacties

Populaire posts van deze blog

Dankbaarheid

2022 beginnen we met dankbaarheid. Dankbaar voor de gulle gift van Energy Food Ingredients. En dankbaar voor de trouwe steun van mijn oud collega’s. De loyaliteit van jullie allen naar onze stichting is hartverwarmend en zorgt ervoor dat er nog meer moeders en kinderen onderzocht kunnen worden op ernstige aandoeningen. Enorm bedankt!

dankjulliewel

Dankjewel Janny voor jouw trouwe maandelijkse bijdrage en Marc jij ook bedankt voor je trouwe donaties! Jullie maken het verschil hiermee voor zwangeren die anders geen toegang tot goede zorg zouden hebben in Lower Moshi: drie dames en hun ongeboren kinderen krijgen door jullie bijdrage een volledige zwangerschapscontrole (met ultrasound!), benodigde medicijnen, voeding, vitaminen, educatie over zwangerschap, bevalling en babyverzorging en een veilige bevalling in het ziekenhuis. Mede namens hen, asanteni sana!! Een heel bijzondere donatie ontvingen we naar aanleiding van het overlijden van Diny Breijnaerts: in plaats van bloemen werd gevraagd te doneren aan Driving Nurses. Hoe een in en in-verdrietige gebeurtenis helemaal in Tanzania tot blijdschap en leven kan leiden. Geroerd door zo'n gift na het leven.... dank!

Een nieuw dorp voor de MamaBus

De mamabus komt in een gebied van inmiddels 30.000 mensen, waar we moeder- kindzorg en -educatie naar de dorpen brengen. Vandaag gaan we naar een dorp dat erg ver verwijderd ligt van van de bewoonde wereld en dat in tijden van regens volledig afgesloten wordt door water dat buiten de oevers treed van de rivier waar het dorp omheen gebouwd ligt. Om er te komen rijden we er eerst een goede drie kwartier over een matige zandweg vol gaten. We stoppen dan de auto voor een stroom, we zullen met een zijde over de daar in het water gelegde boomstammen moeten rijden om dit stroompje over te steken. Dan kunnen we echt niet verder. We staan voor een wijde rivier waar overigens ook een soort pondje ligt.  De meeste collega's vinden water eng, er zijn er weinig die kunnen zwemmen en de dieren in het water, helpen ook niet mee om de rust te bewaren. Uiteindelijk zijn we allemaal en met onze spullen aan de overkant, vanaf hier is het nog een kwartier achterop een brommertje. Bij de dokterspos