Doorgaan naar hoofdcontent

Kilimanjaro!

Het is zover: op naar Tanzania! Iets teveel kilo's want al die lieve mensen hebben zoveel meegegeven (tandenborstels, tandpasta, kleding, pennen, potloden, rompertjes, sokjes, mutsjes, schriften enzovoort) maar omdat mijn eigen koffer net iets minder weegt mag ie zo mee. 

De vlucht verloopt prima en na 8 uur en twee uur tijdsverschil landen we op Kilimanjaro Airport. Ik voel me zo fijn nu ik de Afrikaanse grond weer ruik. Het dreigt nog bijna mis te gaan bij de aankoop van een visum, want mijn briefgeld was gescheurd en dat wilden ze niet aannemen. Het is aardedonker dus helaas zie ik de Kili niet, maar die gaat vast nog verschijnen, ik heb een speciale wens voor de berg namelijk voor iemand heel speciaal. 

De volgende ochtend praat ik eerst met de twee Nederlandse stagiairs die hier sinds een maand of twee werken. Janne richt zich op de Mama Bus en Simone op seksuele voorlichting. Als ik ze hoor vertellen wat ze hebben gedaan, wow, zo ontzettend knap van ze om in een land als Tanzania in zo'n korte tijd zoveel gedaan te hebben. En natuurlijk moet je dan af en toe op je handen zitten omdat het niet snel genoeg gaat naar je westerse maatstaven, maar meiden: knap gedaan, ASANTE SANA!

Ook praat ik uitgebreid met Eunice, die de hele coördinatie/operatie van de Mama Bus leidt vanuit het kantoor van FT Kilimanjaro. Ze ziet vooral gebeuren na een jaar Mama Bus, dat de mensen steeds beter opgeleid raken doordat ze de lessen vanuit de bus krijgen. Ook merkt ze dat de verpleegkundigen op de bus, steeds beter hun weg vinden als alleskunner. Ze moeten namelijk diagnostiek ter plekke doen, interpretatie van tests doen, medicatie uitdelen, adviseren over moeilijke onderwerpen, verwijzingen doen en dit ook nog een keer allemaal goed registreren. Geen gemakkelijke job! Janne heeft ze tijdens hun verblijf vaak vergezeld en ter plekke waar nodig bijgestaan. tevens heeft ze hen nog een herhalingsles 'Verpleegkundige op de Mama Bus' gegeven: https://prezi.com/r0ta0fbak9hn/mamabus-meeting/

Daarna naar Mtakuja, waar het voor mij allemaal begon. Eerst een uitgebreide lokale lunch, speciaal gemaakt door Stella en haar dochter, voor FTK en de moederorganisatie FEMI. Als ze weg zijn praten we nog even door en dan vertelt ze over Richards vader die steeds zijn spullen steelt die Stella net voor Richard heeft gekocht. Ik besluit meteen door te rijden naar Rose Education Centre waar Richard op school zit. 

Het hoofd van de school en ook zijn leraar komen meteen naar me toe om me een dikke knuffel te geven. Blij. Ze vertellen dat Richard echt niet verder komt met leren. Hij doet echt zijn uiterste best, maar meer dan groep drie lijkt er op zijn 15e niet in te zitten. (Voor degenen die het verhaal van Richard niet kennen: hij is op jonge leeftijd door zijn vader met een kapmes achter in zijn hoofd geslagen, waardoor hij hersenletsel heeft opgelopen. Naast een zeer gebrekkige voeding, armoede, verwaarlozing, recept voor problemen)  Maar hij studeert echt elk uur dat er voor staat en ze waarderen zijn enorm lieve en voorkomende gedrag. Ik vraag me af of het niet lastig is om zo'n grote jongen bij de kleintjes te hebben.Voor hun niet, maar ik kan me voorstellen dat het voor hem wel lastig is. Hij is wel creatief. Hardop denkend stel ik vragen over de mogelijkheden om een vak te leren, wetende dat hij zo ontzettend achter loopt is hij kwetsbaar in een groep 16-jarigen die hier al man zijn. Sibusiso zou wel een goede mogelijkheid zijn: zorg voor verstandelijk beperkte kids in Tanzania, niet al te ver hier vandaan.  Daar maar eens gaan informeren.

En dan komt Richard, veel minder verlegen dan vorig jaar weer, fijn om te zien zeg. We geven elkaar een dikke knuffel en gaan dan zitten kletsen over school en spelen en fantasieen. Hij heeft vernomen namelijk dat de school met alle kids naar Zanzibar zal gaan. Palmbomen, zandstrand en de zee, heerlijk. We dromen er samen op los. Na een poosje moet hij weer terug naar de klas (ik mag hier helemaal niet zijn eigenlijk op deze doordeweeksedag op deze tijd). Tot snel lieve Richardi!


Reacties

Populaire posts van deze blog

De eerste dag van onze missie!

Met de storm in Nederland was het nog even spannend of we wel konden vertrekken maar gelukkig zijn we na een soepele reis goed en wel aangekomen bij TPC. Na een korte nachtrust stond ons een drukke maar leuke dag te wachten. Lees hieronder het verslag van onze eerste dag. Bezoek TPC hospital  Het regent pijpenstelen hier, ook hier laat klimaatverandering zich gelden. Na een korte nacht worden we ‘s ochtends om 7 uur verwacht bij het ziekenhuis, waar we met de ziekenhuisdirecteur, de manager van FTK en met Veronica, de  verpleegkundige op de mamabus, hebben afgesproken. We bespreken de services die op de bus worden geleverd, van vaccinaties tot educatie tot het bieden van een luisterend oor. Inmiddels is Veronica een bekend persoon in de dorpen en vervult ze een vertrouwensrol voor veel moeders. Huiselijk geweld en gevoelige kwesties zoals ziekte, overlijden, handicaps en mentaal welzijn zijn nog taboe in Tanzania, maar met de komst van de mamabus en Veronica in lower moshi, wordt de dr

Mee met de MamaBus en een nieuw dorp ontdekken!

Op onze tweede dag mochten we met Veronika mee met  MamaBus. Voor Noortje helemaal bijzonder omdat dit de eerste keer zou zijn dat ze de MamaBus in real life zou zien. Om half 9 ‘s ochtends haalden Veronika en Mustaffa, de chauffeur van de MamaBus, ons op bij ons verblijf. Net als wij, hebben zij er ook veel zin in, ze noemen zich een echt team! We vertrekken eerst naar Kahe om vaccinaties op te halen die daar bewaard worden in een vriezer. Ook stapt er nog een nurse bij ons de bus die mee zal gaan helpen. Onderweg hebben we even tijd om met Veronika bij te kletsen. Ze vertelt over haar ervaringen op de bus en laat een geweldig filmpje zien waarin een klas kinderen een liedje aan het zingen is. Het liedje gaat over zelfbescherming, gezonde seksuele relaties en nee mogen zeggen. Veronika vertelt dat ze de kinderen dit liedje altijd aanleert bij het zetten van de HPV vaccinaties. Wat een enorm goed iniatief. Ons hart vult zich met trots dit zo te zien, en ook op Veronika, die dit zelf he

Bijzondere eerste dag in Karatu

Waar begin je te vertellen na een dag als deze…met een vol en voldaan hoofd suizen we na in het hotel waar we zojuist door de ziekenhuisdirecteur zijn afgezet. De korte versie is: iedereen in het hele Karatu Lutheran Hospital, van verzorgende op de afdeling tot de bestuur, is ervan doordrongen dat de MamaBus voor de dorpen de weg is naar gezonde moeders en kinderen in deze regio en dat daarmee cirkel van armoede doorbroken kan worden. Het bestuur beëindigt een lange meeting met een luid en duidelijk: we zijn er helemaal van doordrongen dat de mamabus een levensreddende functie heeft, maar de wens (lees het commando) van de board is dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Dussss, wanneer start het project? Gelukkig kunnen we het goede nieuws vertellen dat morgen de officiële opening zal plaatsvinden én we meteen de eerste dorpen gaan bezoeken. Daarover morgen meer, maar eerst terug naar het begin van onze dag.  We starten de dag rijdend door de stromende regen naar het ziekenhuis. Boven op ee