Doorgaan naar hoofdcontent

Een nieuw dorp voor de MamaBus

De mamabus komt in een gebied van inmiddels 30.000 mensen, waar we moeder- kindzorg en -educatie naar de dorpen brengen. Vandaag gaan we naar een dorp dat erg ver verwijderd ligt van van de bewoonde wereld en dat in tijden van regens volledig afgesloten wordt door water dat buiten de oevers treed van de rivier waar het dorp omheen gebouwd ligt. Om er te komen rijden we er eerst een goede drie kwartier over een matige zandweg vol gaten. We stoppen dan de auto voor een stroom, we zullen met een zijde over de daar in het water gelegde boomstammen moeten rijden om dit stroompje over te steken. Dan kunnen we echt niet verder. We staan voor een wijde rivier waar overigens ook een soort pondje ligt.

 De meeste collega's vinden water eng, er zijn er weinig die kunnen zwemmen en de dieren in het water, helpen ook niet mee om de rust te bewaren. Uiteindelijk zijn we allemaal en met onze spullen aan de overkant, vanaf hier is het nog een kwartier achterop een brommertje. Bij de dokterspost aangekomen praten we eerst met het dorpshoofd en de hoofden van de subdorpen. Ze waarderen onze komst en geven ons toestemming om de volgende stappen te zetten. Dr. John (ken je hem nog uit een eerder blog) en Veronica geven de plaatselijke verloskundigen/vroedvrouwen opleiding over het gebruik van het veilig bevallen pakket wat we aan hen geven. Het idee is en blijft dat vrouwen in de eerste plaats in het ziekenhuis bevallen, maar dit is zo'n van alles verlaten (en later in het jaar ook afgesloten van alles) gebied, dat we deze noodpakketten wel met hen die hier de bevallingen doen delen. Veronica is een kei in het geven van training en op het laatst laat ze iedereen lachen als de condooms uit het pakket komen. deze worden aan het eind bij de vrouw achter gelaten om een vervolgzwangerschap te voorkomen. Met trots ontvangen de dames de parketten na afloop van de training. In dit dorp gaan we zo lang mogelijk komen (tot de overstromingen het niet meer toelaten) en zorgen we ervoor dat de bewoners voldoende kennis hebben om gezond zware te zijn en te bevallen. Met dank aan jullie als donoren kunnen we nu ook de mensen hier steunen bij goede moeder- kindzorg!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Dankbaarheid

2022 beginnen we met dankbaarheid. Dankbaar voor de gulle gift van Energy Food Ingredients. En dankbaar voor de trouwe steun van mijn oud collega’s. De loyaliteit van jullie allen naar onze stichting is hartverwarmend en zorgt ervoor dat er nog meer moeders en kinderen onderzocht kunnen worden op ernstige aandoeningen. Enorm bedankt!

dankjulliewel

Dankjewel Janny voor jouw trouwe maandelijkse bijdrage en Marc jij ook bedankt voor je trouwe donaties! Jullie maken het verschil hiermee voor zwangeren die anders geen toegang tot goede zorg zouden hebben in Lower Moshi: drie dames en hun ongeboren kinderen krijgen door jullie bijdrage een volledige zwangerschapscontrole (met ultrasound!), benodigde medicijnen, voeding, vitaminen, educatie over zwangerschap, bevalling en babyverzorging en een veilige bevalling in het ziekenhuis. Mede namens hen, asanteni sana!! Een heel bijzondere donatie ontvingen we naar aanleiding van het overlijden van Diny Breijnaerts: in plaats van bloemen werd gevraagd te doneren aan Driving Nurses. Hoe een in en in-verdrietige gebeurtenis helemaal in Tanzania tot blijdschap en leven kan leiden. Geroerd door zo'n gift na het leven.... dank!