Doorgaan naar hoofdcontent

dokteren

Op naar het academisch ziekenhuis in Moshi, waar een van de twee neurologen van het land werkzaam is en toevallig ook Nederlandse is. Eerst een paar patientjes en dan een rondleiding door het enorme gebouw. Al pratende komen we op het idee om westerse co-assistenten een dag mee te laten kijken op de dispensary. Het lijkt haar een goede ervaring voor ze en stemt in. Dat gaat weer snel, heerlijk zo zonder een enkele schijf ertussen, dat schiet tenminste op!

Dat is toch mooi van dit land: er is een verschrikkelijke inefficiëntie in denken en handelen, maar als je zelf gewoon doorpakt en de juiste mensen te pakken hebt gaat het veel en veel sneller dan in West Europa.

De rondleiding voert ons langs de IC waar welgeteld 2 werkende beademingsapparaten zijn. Aangezien dit een ziekenhuis is van 1000 bedden staan de specialisten hier vaak voor dilemma’s: wie mag er aan het apparaat en wie zal overlijden. Bij die 1000 bedden tellen overigens de veldbedden die overal in de gang staan (met patiënten erop) niet mee. Tel bij al die patiënten de begeleidende familie op en je begrijpt hoe vol het gebouw is. Op de binnenplaats prijken de kanga’s in alle kleuren. De was doen de verzorgers zelf. Wat een verschil met onze steriele ziekenhuizen!

Dokter Mieke die meehelpt in Mtakuja om de moeder/kindzorg te verbeteren, door wekelijks het dorp in te trekken en dan patiënten te zien, zal zelf gaan kijken in het ziekenhuisje-je, of de plek geschikt is en hoe dat dan kan worden vormgegeven. Mieke, alweer bedankt!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dankbaarheid

2022 beginnen we met dankbaarheid. Dankbaar voor de gulle gift van Energy Food Ingredients. En dankbaar voor de trouwe steun van mijn oud collega’s. De loyaliteit van jullie allen naar onze stichting is hartverwarmend en zorgt ervoor dat er nog meer moeders en kinderen onderzocht kunnen worden op ernstige aandoeningen. Enorm bedankt!

dankjulliewel

Dankjewel Janny voor jouw trouwe maandelijkse bijdrage en Marc jij ook bedankt voor je trouwe donaties! Jullie maken het verschil hiermee voor zwangeren die anders geen toegang tot goede zorg zouden hebben in Lower Moshi: drie dames en hun ongeboren kinderen krijgen door jullie bijdrage een volledige zwangerschapscontrole (met ultrasound!), benodigde medicijnen, voeding, vitaminen, educatie over zwangerschap, bevalling en babyverzorging en een veilige bevalling in het ziekenhuis. Mede namens hen, asanteni sana!! Een heel bijzondere donatie ontvingen we naar aanleiding van het overlijden van Diny Breijnaerts: in plaats van bloemen werd gevraagd te doneren aan Driving Nurses. Hoe een in en in-verdrietige gebeurtenis helemaal in Tanzania tot blijdschap en leven kan leiden. Geroerd door zo'n gift na het leven.... dank!

Een nieuw dorp voor de MamaBus

De mamabus komt in een gebied van inmiddels 30.000 mensen, waar we moeder- kindzorg en -educatie naar de dorpen brengen. Vandaag gaan we naar een dorp dat erg ver verwijderd ligt van van de bewoonde wereld en dat in tijden van regens volledig afgesloten wordt door water dat buiten de oevers treed van de rivier waar het dorp omheen gebouwd ligt. Om er te komen rijden we er eerst een goede drie kwartier over een matige zandweg vol gaten. We stoppen dan de auto voor een stroom, we zullen met een zijde over de daar in het water gelegde boomstammen moeten rijden om dit stroompje over te steken. Dan kunnen we echt niet verder. We staan voor een wijde rivier waar overigens ook een soort pondje ligt.  De meeste collega's vinden water eng, er zijn er weinig die kunnen zwemmen en de dieren in het water, helpen ook niet mee om de rust te bewaren. Uiteindelijk zijn we allemaal en met onze spullen aan de overkant, vanaf hier is het nog een kwartier achterop een brommertje. Bij de dokterspos