Doorgaan naar hoofdcontent

vrouwen en vroedvrouwen

Alle dorpen en de rondtrekkende Masaai van het nieuwe dorp zijn geïnterviewd. Dat was intensief, maar erg waardevol. Zij leren mij een boel en ik neem hun mee in de Westerse wijsheden. Als bedankje mogen ze een cadeautje uitzoeken. Namens Run4Mtakuja aan alle gevers, bedankt!

Elk dorp heeft zijn eigen problematiek. Zo is er in één dorp veel sprake van alcoholmisbruik door vrouwen, ook als ze zwanger zijn. De vroedvrouwen geven aan dat ze het bij die dames niet voor elkaar krijgen ze te laten minderen of stoppen. Ik leg uit waarom het wel belangrijk is en dat deze vrouwen dit toch zouden moeten blijven zeggen. Een stuk verderop is HIV besmetting het grootste probleem. Er zijn zelfs twee vroedvrouwen gestopt omdat er geen middelen zijn om op een veilige manier een bevalling te  begeleiden. Een probleem dat vooral in de afgelegen dorpen speelt is het vervoer naar een ziekenhuis of naar de dispensary voor een check up als je zwanger bent. Overigens hebben ze daar in nood een eigen ‘ambulance’: de vrouw in barensnood wordt op een tafel door vier sterke mannen meer dan 15 kilometer naar het ziekenhuis gebracht. Een paar vrouwen gaan mee ter ondersteuning. Let op: dit gaat over de geiten- en brommerpaadjes door de bush, er is geen weg. Het gebeurt dan zoals je je zult kunnen voorstellen ook nog wel eens dat een vrouw alsnog in de bush moet bevallen.
Het ene dorp kampt met een gebrek aan voeding, laat staan aan gezond en gevarieerd eten voor een zwangere. In een ander dorp daarentegen, is alles goed verkrijgbaar, maar hadden ze geen idee wat een gezonde maaltijd zou moeten bevatten. Uitgebreid sta ik stil bij wat er in zou moeten zitten en hoe met weinig middelen een voedzame maaltijd kan worden gemaakt. Ook het geven van borstvoeding komt uitgebreid aan bod. Een groep vrouwen is zeer geïnteresseerd in voorbehoedsmiddelen en hoe die te gebruiken. En hoewel er uit alle windstreken gratis condooms worden verstrekt, zijn er hier natuurlijk geen te krijgen. Overigens net zoiets als nuskietennetten: ze zouden er moeten zijn, worden door de overheid verstrekt, maar er is niets te krijgen. Gevaarlijk voor een zwangere en voor een baby.
De Masaai laten zich keurig checken als ze zwanger zijn en ook hun kids worden netjes ingeënt, maar bevallen doen ze thuis, omringt door zeker 6 vroedvrouwen. Wist je dat je baby sproeten krijgt als je tijdens zwangerschap seks hebt? Precies op de plek waar de baby door de vader is geraakt wordt dit zichtbaar. En als je na de 3e maand seks hebt dan komt je baby er vies uit (gewoon huidsmeer) als ie geboren wordt. Reden voor de begeleidende vrouwen om de net bevallen vrouwen met stokken te slaan, want dat weet toch iedereen dat dat niet mag?!

Deze informatie neem ik mee in mijn shoppinglist (condooms erbij!) en ik spin op een paar plannetjes om al die vragen te kunnen beantwoorden. Van gezinsplanning tot HIV tot goede voeding. Daarover later meer.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dankbaarheid

2022 beginnen we met dankbaarheid. Dankbaar voor de gulle gift van Energy Food Ingredients. En dankbaar voor de trouwe steun van mijn oud collega’s. De loyaliteit van jullie allen naar onze stichting is hartverwarmend en zorgt ervoor dat er nog meer moeders en kinderen onderzocht kunnen worden op ernstige aandoeningen. Enorm bedankt!

dankjulliewel

Dankjewel Janny voor jouw trouwe maandelijkse bijdrage en Marc jij ook bedankt voor je trouwe donaties! Jullie maken het verschil hiermee voor zwangeren die anders geen toegang tot goede zorg zouden hebben in Lower Moshi: drie dames en hun ongeboren kinderen krijgen door jullie bijdrage een volledige zwangerschapscontrole (met ultrasound!), benodigde medicijnen, voeding, vitaminen, educatie over zwangerschap, bevalling en babyverzorging en een veilige bevalling in het ziekenhuis. Mede namens hen, asanteni sana!! Een heel bijzondere donatie ontvingen we naar aanleiding van het overlijden van Diny Breijnaerts: in plaats van bloemen werd gevraagd te doneren aan Driving Nurses. Hoe een in en in-verdrietige gebeurtenis helemaal in Tanzania tot blijdschap en leven kan leiden. Geroerd door zo'n gift na het leven.... dank!

Een nieuw dorp voor de MamaBus

De mamabus komt in een gebied van inmiddels 30.000 mensen, waar we moeder- kindzorg en -educatie naar de dorpen brengen. Vandaag gaan we naar een dorp dat erg ver verwijderd ligt van van de bewoonde wereld en dat in tijden van regens volledig afgesloten wordt door water dat buiten de oevers treed van de rivier waar het dorp omheen gebouwd ligt. Om er te komen rijden we er eerst een goede drie kwartier over een matige zandweg vol gaten. We stoppen dan de auto voor een stroom, we zullen met een zijde over de daar in het water gelegde boomstammen moeten rijden om dit stroompje over te steken. Dan kunnen we echt niet verder. We staan voor een wijde rivier waar overigens ook een soort pondje ligt.  De meeste collega's vinden water eng, er zijn er weinig die kunnen zwemmen en de dieren in het water, helpen ook niet mee om de rust te bewaren. Uiteindelijk zijn we allemaal en met onze spullen aan de overkant, vanaf hier is het nog een kwartier achterop een brommertje. Bij de dokterspos