Doorgaan naar hoofdcontent

Kilimanjaro!


Op zaterdag vertrek ik vroeg om mee te doen aan een wandeling over de voet van de Kilimanjaro. Het traject wordt in kaart gebracht zodat er uiteindelijk een volledige circel kan worden gelopen of gerend, waarbij onderweg overnacht kan worden. Het idee komt van Simon Mtuy, oud wereldrecordhouder van het op- en afrennen de Kilimanjaro. Ken je de trailrunner en meervoudig wereldkampioen Kilian Jornet? Er is een prachtig filmpje gemaakt als hij de Kili op en afrent en dan het wereldrecord wegzet (https://www.youtube.com/watch?v=DJztgs-jXuw&list=PL-TWgAcUfb5xVOX50ZbtLnHCWLVJeu02- ). Simon was degene die hem filmde! 

Het Kilimanjaro Development Forum is gericht op sociale en economische groei in het gebied, waarbij een soort holistische visie is ontwikkeld voor het gezond gebruik van de natuur. Verschillende organisaties hebben zich aangesloten waaronder de Elephant Embassy Trust om zo gezamenlijk op te trekken. Ik vind het prachtige gedachte dat Simon die de hele wereld over is gegaan, zijn kennis, ervaring en gedrevenheid inzet voor zijn eigen regio. Na een prachtige wandeling die over gloeiende heuvels gaat, van minipaadje tot een redelijk te rijden onverharde weg, maken we een tussenstop om wat te eten. Het heeft nu twee uur aan een stuk geregend en ik ben verkleumd, dit is wel even lekker dus. We komen na ongeveer 18 km aan bij het huis met lodge van Simon en zijn familie. Het is prachtig hier en er groeien zelf aardbeien. Zelfgemalen koffie smaakt heerlijk, maar dan moet ik de terugreis aanvaarden. De groep blijft overnachten, maar ik moet nog zoveel doen (he? Hoe kan dat nou, ik ben het Europese tempo nog niet kwijt….). ‘Een groepsfoto dan maar?’ vraag ik. Mensen die met mij in groepsverband ergens zijn geweest zullen de vraag herkennen. En in Tanzania, zeker hier op de berg, wordt dan geen ‘cheese’ gezegd, maar ‘Kilimanjaro!’.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dankbaarheid

2022 beginnen we met dankbaarheid. Dankbaar voor de gulle gift van Energy Food Ingredients. En dankbaar voor de trouwe steun van mijn oud collega’s. De loyaliteit van jullie allen naar onze stichting is hartverwarmend en zorgt ervoor dat er nog meer moeders en kinderen onderzocht kunnen worden op ernstige aandoeningen. Enorm bedankt!

dankjulliewel

Dankjewel Janny voor jouw trouwe maandelijkse bijdrage en Marc jij ook bedankt voor je trouwe donaties! Jullie maken het verschil hiermee voor zwangeren die anders geen toegang tot goede zorg zouden hebben in Lower Moshi: drie dames en hun ongeboren kinderen krijgen door jullie bijdrage een volledige zwangerschapscontrole (met ultrasound!), benodigde medicijnen, voeding, vitaminen, educatie over zwangerschap, bevalling en babyverzorging en een veilige bevalling in het ziekenhuis. Mede namens hen, asanteni sana!! Een heel bijzondere donatie ontvingen we naar aanleiding van het overlijden van Diny Breijnaerts: in plaats van bloemen werd gevraagd te doneren aan Driving Nurses. Hoe een in en in-verdrietige gebeurtenis helemaal in Tanzania tot blijdschap en leven kan leiden. Geroerd door zo'n gift na het leven.... dank!

Een nieuw dorp voor de MamaBus

De mamabus komt in een gebied van inmiddels 30.000 mensen, waar we moeder- kindzorg en -educatie naar de dorpen brengen. Vandaag gaan we naar een dorp dat erg ver verwijderd ligt van van de bewoonde wereld en dat in tijden van regens volledig afgesloten wordt door water dat buiten de oevers treed van de rivier waar het dorp omheen gebouwd ligt. Om er te komen rijden we er eerst een goede drie kwartier over een matige zandweg vol gaten. We stoppen dan de auto voor een stroom, we zullen met een zijde over de daar in het water gelegde boomstammen moeten rijden om dit stroompje over te steken. Dan kunnen we echt niet verder. We staan voor een wijde rivier waar overigens ook een soort pondje ligt.  De meeste collega's vinden water eng, er zijn er weinig die kunnen zwemmen en de dieren in het water, helpen ook niet mee om de rust te bewaren. Uiteindelijk zijn we allemaal en met onze spullen aan de overkant, vanaf hier is het nog een kwartier achterop een brommertje. Bij de dokterspos