Doorgaan naar hoofdcontent

family planning

Gezinsplanning is de start van goede moeder/kindzorg. Niet te vroeg, niet teveel en vooral condooms gebruiken om SOA's die levensbedreigend zijn te kunnen voorkomen. In de rondgang door de dorpen bleek dat ook volwassenen niet altijd goed weten hoe en wat. Hoewel condoomgebruik wel bekend is, zijn er toch veel mannen die dit weigeren, maar een slimme vrouw is op haar toekomst voorbereid: zij kan ook zaaddodende pasta, implanon of de pil gebruiken zonder dat haar man het weet. Dit brengt me op het idee om ook aan volwassenen voorlichting te geven.

We nemen contact op met een organisatie die hier gratis voorlichtingsmateriaal verstrekt, dat hadden we gespot in het ziekenhuis. Dokter Mieke gaat er heen en wat denk je? Een prachtige tas vol voorlichtingsmateriaal, met een doos condooms als toetje. David zal de eerste zijn om een groep vrouwen hiermee voor te lichten. Wat doet hij dat goed, zo gaaf om te merken dat de dames echt geïnteresseerd zijn en vragen (durven te) stellen.

Inmiddels zijn ook 230 leerlingen getraind op de middelbare school. Wat een succes! Na de eerste training werd er op school volop over de les gepraat, de leerlingen die de les nog niet hadden gehad waren jaloers en stonden te popelen om ook de les te krijgen. Ik zit achterin de klas mee te kijken en moet lachen om al die condooms en spullen die onder de banken in de tassen verdwijnen. Er worden pillen uit strips gedrukt en meisjes giechelen als ze een condoom samen onder hun tafeltje bekijken.

In 2015 gaan we alle scholen benaderen en wordt het programma voorgelegd aan de directeuren om, net als op deze school, het programma op te nemen in het curriculum van de eerstejaars. Bij de nieuwe dorpen zullen we hetzelfde pad volgen. Ik ben zo dankbaar dit te kunnen regelen. Voor alle donateurs aan Run4Mtakuja, heel hartelijk bedankt!Reacties

Populaire posts van deze blog

Dankbaarheid

2022 beginnen we met dankbaarheid. Dankbaar voor de gulle gift van Energy Food Ingredients. En dankbaar voor de trouwe steun van mijn oud collega’s. De loyaliteit van jullie allen naar onze stichting is hartverwarmend en zorgt ervoor dat er nog meer moeders en kinderen onderzocht kunnen worden op ernstige aandoeningen. Enorm bedankt!

dankjulliewel

Dankjewel Janny voor jouw trouwe maandelijkse bijdrage en Marc jij ook bedankt voor je trouwe donaties! Jullie maken het verschil hiermee voor zwangeren die anders geen toegang tot goede zorg zouden hebben in Lower Moshi: drie dames en hun ongeboren kinderen krijgen door jullie bijdrage een volledige zwangerschapscontrole (met ultrasound!), benodigde medicijnen, voeding, vitaminen, educatie over zwangerschap, bevalling en babyverzorging en een veilige bevalling in het ziekenhuis. Mede namens hen, asanteni sana!! Een heel bijzondere donatie ontvingen we naar aanleiding van het overlijden van Diny Breijnaerts: in plaats van bloemen werd gevraagd te doneren aan Driving Nurses. Hoe een in en in-verdrietige gebeurtenis helemaal in Tanzania tot blijdschap en leven kan leiden. Geroerd door zo'n gift na het leven.... dank!

Een nieuw dorp voor de MamaBus

De mamabus komt in een gebied van inmiddels 30.000 mensen, waar we moeder- kindzorg en -educatie naar de dorpen brengen. Vandaag gaan we naar een dorp dat erg ver verwijderd ligt van van de bewoonde wereld en dat in tijden van regens volledig afgesloten wordt door water dat buiten de oevers treed van de rivier waar het dorp omheen gebouwd ligt. Om er te komen rijden we er eerst een goede drie kwartier over een matige zandweg vol gaten. We stoppen dan de auto voor een stroom, we zullen met een zijde over de daar in het water gelegde boomstammen moeten rijden om dit stroompje over te steken. Dan kunnen we echt niet verder. We staan voor een wijde rivier waar overigens ook een soort pondje ligt.  De meeste collega's vinden water eng, er zijn er weinig die kunnen zwemmen en de dieren in het water, helpen ook niet mee om de rust te bewaren. Uiteindelijk zijn we allemaal en met onze spullen aan de overkant, vanaf hier is het nog een kwartier achterop een brommertje. Bij de dokterspos